Започва инициатива за спазване правото на мнение на децата
Започва инициатива за спазване правото на мнение на децата / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Започва инициатива за спазване правото на мнение на децата
58871
Започва инициатива за спазване правото на мнение на децата
  • Започва инициатива за спазване правото на мнение на децата

Младежи доброволци от Националната мрежа за децата (НМД) попитаха преминаващите по площад "Славейков" граждани чува ли се гласът на децата. Инициативата иска да насочи вниманието към необходимостта да се чуе мнението на децата и младите хора и се организира по случай 23-тата годишнина от подписването на Конвенцията на правата на детето на ООН.

Участниците в инициативата, залепили символично с лепенки устните си, се борят за ангажирането на родителите, учителите и всички възрастни да спазват правото на мнение на децата.

Георги Богданов, изпълнителен директор на НМД обясни вслушваме ли се в гласа на най-малките. "Много често децата са използвани за различни увеселителни кампании, например за откриване на някаква сграда и т.н. Излизат деца с носии, пеят и танцуват, но в крайна сметка този тип изяви не показва реалното мнение на децата по дадената сграда или по конкретния повод".

По думите на Иво Божков от НМД е важно децата да се възпитават още от най-ранна възраст в отстояването на мнението и позициите си.

"Важно е от най-ранна възраст човек да свиква, че трябва да се изразява и, че когато има нещо да каже, трябва да го казва. Това развива и един отговорен гражданин", обясни Божков.

Гражданите, включили се в инициативата изразиха своята подкрепа към Национална мража за децата и правото на им мнение.