Задължителни тестове за СПИН за бъдещи семейства в Саудитска Арабия?
Задължителни тестове за СПИН за бъдещи семейства в Саудитска Арабия? / netinfo

Саудитска Арабия обмисля да въведе задължителни тестове за СПИН за двойки, желаещи да сключат брак, предаде ДПА.

Министърът на здравеопазването Хамад ибн Абдула ал Манаи неотдавна оповести на конференция в столицата Рияд, че неговият ресор е препоръчал разработване на необходимите законови предпоставки, съобщи вчера всекидневникът "Араб нюз". Изданието обаче не посочва кога и как ще бъдат въведени задължителни тестове за СПИН за бъдещите семейства.

В момента желаещите да сключат брак двойки в ислямското кралство са задължени да се подложат на генетични тестове, чиито резултати показват дали има вероятност потомството да се разболее от генетично обусловените сърповидно-клетъчна и средиземноморска анемия. Двете болести често настъпват при деца от брак между роднини, а в силно традиционното саудитско общество е широко разпространено млади мъже да се женят за свои братовчедки.

Броят на заразените с ХИВ в Саудитска Арабия е по-скоро малък, пише "Араб нюз". По данни на здравното министерство между 1984 и 2006 г. са регистрирани 11 510 ХИВ-позитивни пациенти. Само 23 на сто от тях са със саудитско гражданство. Останалите са предимно гастарбейтери.