За седми път Светлин Иванов извади кръста в Силистра
За седми път Светлин Иванов извади кръста в Силистра / netinfo
В Силистра за седми пореден път 29-годишният Светлин Иванов извади богоявленския кръст от река Дунав. Петима смелчаци, между които 16-годишен ученик, премериха сили и кураж да скочат в ледените води на реката.

От седем години силистренецът Светлин Иванов неизменно и успешно участва в ритуала за улавяне на християнския кръст на Богоявление. Победителят отново получи благослов за здраве от Доростолския митрополит Иларион. Светлин посвети победата на бъдещите си рожби близнаци, които очаква да се родят през месец май. Парични награди за него и останалите четирима участници имаше от митрополията, общината и областната управа.
Преди ритуала в катедралния храм “Светите апостоли Петър и Павел” в крайдунавския град бе отслужена празнична литургия за Йордановден. Над 1 700 жители на Силистренската община празнуват имен ден.


В Сливен14-годишният Йордан Петров успя да вземе Богоявленския кръст, който по традиция бе хвърлен във водата на шадраваните до сградата на община Сливен. Йордан е ученик в Националната математическа гимназия в София и е в Сливен за ваканцията. Той за пръв път участва в Богоявленския ритуал и днес ще празнува и именния си ден. Водата бе осветена от отец Стефан, а за кръста скочиха само деца.
Точно в 11.00 ч. на площад „Хаджи Димитър” се проведе ритуалът по освещаването на бойните знамена на поделенията в сливенски гарнизон.


18-годишният Тобислав Рачев извади кръста от водите на Дунав по време на днешния богоявленски водосвет в Русе. Момчето се включва в ритуала за първи път. Досега не е допускан, защото е бил под 18 години.

Точно в 12.00 часа русенският митрополит Неофит хвърли дървения кръст в реката. 12 мъже скочиха във водата.

Само 79 сантиметра над кота 0 е нивото на Дунав край Русе, това е с 266 см по-ниско от нормалното за сезона. Температурата на вода е 4.7 градуса, а на въздуха е 3.

Кметът на Русе Божидар Йотов дари на победителя в днешното състезание хавлия и 100 лева.

100 лева и знаме на ЕС даде областният управител Мария Димова.


15-годишният варненец Анжел Димитров извади богоявленския кръст от морето край Варна. Ученикът – в паралелка по плуване във Варненското спортно училище, спаси кръста при едва първото си участие в морската надпревара.

Рекорден брой - 42-ма /всичките мъже/ взеха участие в празничния ритуал, като скочиха в морската вода с температура 7 градуса. С 3 повече бе температурата на въздуха.
Най-малкият участник бе 9-годишният Карло Тодоров. Най-възрастният – Васил Тепеденелев на 67 години, скочи за 10-ти път, като при поредното му участие в празничния ритуал се включи и синът му Боян.
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил благослови стотиците варненци, присъствали на изваждането на кръста от морето на Първа буна на Варненския плаж.

Сашо Миков, 43 годишен таксиметров шофьор, бе смелчагата, който на днешния празник Богоявление (Йордановден) извади кръста от студените води на река Дунав.

Пред около четири хиляди човека 22-ма видинчани влязоха в реката, с надеждата да хванат кръста, хвърлен от видинския митрополит Дометиан. Най-възрастният сред участниците бе Минко Илиев – на 52 години, а най-младият Владимир Георгиев – 19-годишен.
Температурата на водата бе около 3 градуса , а на въздуха – 10. Освен за кръста 21 мъже и една дама се състезаваха и за награден фонд от 400 лв.

Над 30 хиляди бургазлии наблюдаваха ритуала по Спасяване на Светия кръст на мостика в града. Точно в 12.04 минути християнският символ бе изваден от водите на Черно море от 22-годишния Пламен Добрев.



Пламен Добрев е от Бургас и работи като охранител. За трета поредна година скача за кръста на Йордановден.

24–ма смелчаци се хвърлиха от Бургаския мост. И тази година сред групата имаше и момиче. 16-годишната ученичка от Спортното училище Петя Хлебарова скочи заедно с останалите във морската вода и получи подарък от голяма бургаска фирма за смелостта си. Най-възрастният участник в ритуала бе 54-годишния Васил Николов.

28-годишният Петър Нунев извади за четвърта поредна година кръста по време на богоявленския водосвет в Стара Загора. Преди това с тържествен водосвет бяха осветени бойните знамена на Втора тунжданска лека пехотна бригада.

22-годишният студент от Техническия университет в Пловдив, Стефан Шушков хвана богоявленския кръст, хвърлен във водите на река Марица от свещеника от Пловдивската епархия поп Апостол.

Студентът е родом от Ямбол и за пръв път участва в традиционното хвърляне на кръста на Йордановден. Около 20-ина мъже се хвърлиха във водите на Марица и участваха в надпреварата. Стефан обяви, че ще дари сумата от 100 лева, която спечели, за благотворителност.

Близо 5000 души наблюдаваха церемонията по хвърлянето на кръста в Пловдив.