еколози Пирин
еколози Пирин / БГНЕС
Природозащитници от WWF внесоха до премиера Бойко Борисов плакет, символизиращ 100 000 подписа за опазването на Национален парк "Пирин", предаде БГНЕС.
 
Символично ще внесем при премиера Бойко Борисов първите 100 000 подписа на хора от цял свят, които са изпратили мейли в подкрепа на опазването на Национален парк "Пирин". Плакетът показва, че това са първите 100 000 души, които са пратили мейли до премиера. Кампанията продължава, обясни Константин Иванов от международната природозащитна организация WWF.
 

еколози Пирин
БГНЕС

Природозащитниците бяха облечени в различни национални носии, тъй като има хора от 60 държави, които са изпратили имейли на премиера Бойко Борисов. Най-много подписи след тези от страната, са изпратени от Белгия, Холандия, Гърция, Украйна. Има и хора, пратили подписи дори от места като Зимбабве, Австралия и Аржентина.
 
През март ресорният служебен министър нареди екооценка на плана за Пирин, но "под условие"

„Искането ни е да бъде върнат за пълна преработка проектопланът за управлението на Националния парк "Пирин%, който предвижда 12,5 пъти увеличаване на местата за застрояване на територията на парка. Той позволява и промишлени сечи върху 60% от територията на целия парк. Това е нещо недопустимо според българското, европейското законодателство и изискванията на ЮНЕСКО, тъй като Пирин е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО“, подчерта Иванов.
 

еколози Пирин
БГНЕС

Той посочи, че каузата се е разпространявала от уста на уста, от Фейсбук на Фейсбук, от мейл на мейл. Половината от тези 100 000 подписа са изпратени от българи у нас, има и много, които са изпратени от българи, които живеят извън страната.