Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова
Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова / БГНЕС, архив
Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова нареди да бъде изготвена екологична оценка на актуализирания план за управление на националния парк "Пирин", която да бъде възложена от дирекцията на парка, но "под условие".
 
Поръчката ще може да бъде обявена едва след като влезе в сила подписаното преди ден решение за отмяна на предишното решение на Костова, с което тя преценяваше, че планът няма нужда от екооценка.
 
Това нейно решение може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. Така то ще стане валидно само ако срещу него не постъпят жалби, което е малко вероятно, пише "Сега".  
 
Даде ли държавата "зелена светлина" за строителство в Пирин? (ВИДЕО)

В страната има няколко организации, които активно и открито работят за сваляне на ограниченията за строителство и за сеч в националния парк.
 
Реално някаква работа за оценка за въздействието на плана върху околната среда може да започне едва след като съдът се произнесе по очакваните жалби и то - ако ги отхвърли. В противен случай ще остане в сила първото решение на Ирена Костова, че екооценка не е нужна.
 
Екоминистърът отмени решението си за парк "Пирин"

Противоречивите разпоредби на екоминистъра дойдоха след искане на президента Румен Радев да се намери прозрачно решение на проблемите с новия план за управление на парка и след пореден протест в защита на планината, организиран от екозащитници.
 
Природозащитници излизат на протест в защита на Пирин (ВИДЕО)

Но реално екоминистерството само се опитва да успокои протестиращите и да отложи окончателното решение докато отминат изборите с идеята, че ще успее все пак да наложи спорния план за Пирин.