Освен в София, протест ще има и в Лондон
Природозащитници организират тази вечер протест за спасяването на Пирин пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ), съобщиха екоорганизации.
 
На 2 март 2017 г. министърът на околната среда и водите Ирина Костова е подписала предварително изпълнение на взетото от нея решение, че предложените промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин" не се нуждаят от екооценка.

Според природозащитниците новият план разрешава строителни дейности на площ от 4000 хектара в защитената територия и сеч на гори за стопански нужди. Протестиращите настояват служебният кабинет да отмени решението на министър Костова.

Решението за предварително изпълнение е с краен срок за обжалване 6 март 2017 г.", посочват природозащитниците. Така, според тях, възможността на гражданите да се обърнат в съда се ограничава.

Освен в София, протест ще има и в Лондон, където хората се организират в социалните мрежи.

Даде ли държавата "зелена светлина" за строителство в Пирин? (ВИДЕО)
 
"60% от територията на парк "Пирин" е в риск от сеч. Планът на екоминистерството предвижда едно увеличение с 12,5 пъти на сегашната зона за строителство", съобщи пред NOVA Петко Ковачев от Института за зелена политика.
 
"В обществото наистина вече битуват такива тези, които обаче не са верни. Който познава нормативната уредба, много добре знае, че производствените и стопански дейности в територията на националните паркове са забранени, включително дърводобивът", коментира Мирослав Калугеров, директор "Национална служба за защита на природата" към Екоминистерството.
 
"В рамките на националните паркове могат да се провеждат поддържащи и възстановителни дейности. Предполагам, че това имат предвид, като казват, че има възможности за сеч. Но това не са производствени дейности. Досега в около 5% от територията на националния парк са проведени такива сечи, които имат изключително важен положителен ефект по отношение на горските екосистеми. Тук не говорим за голи сечи, а за поддържащи дейности", допълни Калугеров.
 
nova.bg