/ БГНЕС, архив
Според Румен Радев решението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да не се прави екологична оценка на парк "Пирин" е прибързано. Това мнение изрази президентът в социалните мрежи.
 
"Считам, че решението да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк Пирин за периода 2014-2023, е прибързано. Това е обществено значим въпрос", пише държавният глава.
 
Даде ли държавата "зелена светлина" за строителство в Пирин? (ВИДЕО)

В тази връзка той е разговарял със служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова и с премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес.



Природозащитници излизат на протест в защита на Пирин (ВИДЕО)

Природозащитници организират тази вечер протест за спасяването на Пирин пред екоминистерството, съобщиха екоорганизации.
 
На 2 март 2017 г. министърът на околната среда и водите Ирина Костова е подписала предварително изпълнение на взетото от нея решение, че предложените промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин" не се нуждаят от екооценка. Според природозащитниците новият план разрешава строителни дейности на площ от 4000 хектара в защитената територия и сеч на гори за стопански нужди. Протестиращите настояват служебният кабинет да отмени решението на министър Костова.
 
Решението за предварително изпълнение е с краен срок за обжалване 6 март 2017 г.", посочват природозащитниците. Така, според тях, възможността на гражданите да се обърнат в съда се ограничава.