Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова
Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова / БГНЕС, архив
Министърът на околната среда и водите Ирина Костова е отменила решението си да не се извършва екологична оценка на Плана за управление на Националния парк "Пирин". Това съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Въпреки това тази вечер имаше протести в няколко града срещу строителството в парка. Над 1000 души се събраха само в центъра на София. Според природозащитниците новият план за управление на природния парк трябва да бъде подложен на екооценка, т.е. да се прецени има ли в него заплаха за природата, посочва NOVA.
 
Даде ли държавата "зелена светлина" за строителство в Пирин? (ВИДЕО)

Първоначално от МОСВ обясниха, че няма нужда от такава оценка. На 2 март 2017 г. министър Костова подписа предварително изпълнение на взетото от нея решение, че предложените промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин" не се нуждаят от екооценка. Природозащитници настояваха за отмяна на решението на министъра. Според тях новият план разрешава строителни дейности на площ от близо 4000 хектара в защитената територия и сеч на гори за стопански нужди.

Въпреки това от екоминистерството твърдяха, че самият план не позволява това да се случи.

Междувременно президентът Румен Радев изрази мнение, че решението на Министерството на околната среда и водите да не се прави екологична оценка на актуализирания план на управление на Национален парк "Пирин" е прибързано. "Считам, че решението да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк Пирин за периода 2014-2023, е прибързано. Това е обществено значим въпрос", изтъкна държавният глава.
 
В тази връзка той разговаря със служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова и с премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес.

Природозащитници излизат на протест в защита на Пирин (ВИДЕО)

Така се стигна до това министър Костова да приеме в министерството представители на медиите и на протестиращите пред ведомството, за кратко изявление по повод на решенията й за екологичната оценка на актуализирания проект на План за управление на Национален парк "Пирин", се посочва в съобщението.
 
"Поради големия обществен интерес през последните дни и след много заседания и консултации с експерти и директори на дирекции в МОСВ, реших да отменя решението си да не се извършва екологична оценка на актуализирания План за управление на Националния парк "Пирин", е казала министър Костова.
 
Тя подчерта, че взетото от нея решение в началото на март е законосъобразно, но го отменя по целесъобразност.
 
"След обществения отзвук личното ми мнение е, че трябва да бъде извършена екологична оценка на плана", е допълнила Ирина Костова.

Радев: Решението за парк "Пирин" е прибързано