Всеки пети евреин е бил жертва на антисемитизъм
Всеки пети евреин е бил жертва на антисемитизъм / sxc.hu

Една пета от анкетираните евреи в проучване на Европейския съюз са преживели през последните 12 месеца някакъв инцидент, свързан с антисемитизъм, съобщи Европейската агенция по основните човешки права, цитирана от ДПА. В направеното онлайн проучване, което е индикатор за антисемитизма, са взели участие около 5800 евреи, информира базираната във Виена агенция.

Интернет се посочва като най-голямата трибуна за разпространение на омраза срещу евреите, като три четвърти от запитаните казват, че са станали жертва на антисемитизъм в уебсайтове и социални платформи.

Около 42 процента от анкетираните казват, че са преживели вербален тормоз по време на демонстрации, а 14 процента - по време на спортни събития. "Макар и много правителства в ЕС да са предприели големи усилия за справяне с антисемитизма, са необходими по-целенасочени мерки", заяви директорът на европейската агенция Мортен Кяерум, цитиран от БТА.

Според други данни от изследването 34 процента от запитаните в Швеция и 29 процента във Франция заявяват, че никога не носят Звездата на Давид или нещо друго, което да издава тяхната религия, отбелязва Асошиейтед прес.

Резултатите от проучването се публикуват на днешния ден, за да съвпаднат със 75-тата годишнина от погромите през така наречената Кристална нощ в Нацистка Германия. Изследването е направено в Белгия, Великобритания, Германия, Франция, Унгария, Италия, Латвия и Швеция. В тези страни живеят 90 процента от еврейското население в ЕС, посочва ДПА.