/ vikka.ua
Най-разпространената неконтролируема инфекциозна болест в България е варицела. Това каза пред журналисти проф. Татяна Червенякова, директор на Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести по време на семинар, посветен на ваксинопрофилактиката.
 
В страните с въведена имунизация срещу варицела се наблюдава намаляване на болестта, но все още сред медицинската общност няма единодушно мнение по отношение на ваксината, допълни тя.

Тревожното е, че в следствие на варицела много бързо може да се развие пневмония и дихателна недостатъчност, а белият дроб изглежда като "прояден от молец", каза още проф. Червенякова и допълни, че понякога е невъзможно да се овладее състоянието на пациент с варицела.
 
Тя посочи, че и в момента в болницата има няколко възрастни пациента, заразени с варицела и изрази личното си мнение, че подкрепя въвеждане на препоръчителна ваксина срещу болестта.

Не се самолекувайте при грип, съветват лекари

Нивото на имунизационния обхват в България срещу грип е ниско, отчете епидемиологът проф.Мира Кожухарова и посочи, че той не е достигал повече от 5%. По думите й 5-10% от възрастните и до 30% от децата се заразяват с грип. Всяка грипна епидемия води след себе си "опашка" от пневмонии, както и от увеличаване на смъртността сред уязвимите групи от населението.
 
Най-честото усложнение от грипа е бактериалната пневмония

Ваксината срещу грип в България е препоръчителна и се купува от пациента. Хората не са достатъчно информирани както за имунизирането срещу грип, така и за самото заболяване, допълни още проф.Кожухарова.
БТА