Колко са желаещите тази година да се ваксинират срещу грип?
Колко са желаещите тази година да се ваксинират срещу грип? / DarikNews.bg, архив

Българите, желаещи да се ваксинират срещу грип, продължават да са между 2 и 3%. Годишно обаче от 10 до 30 на сто от населението се разболява от грип, информира днес главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той предупреди, че една имунизация с противогрипна ваксина няма да ни спести всички разболявания през зимния сезон, тъй като препаратът имунизира само срещу три грипни щама.

Според епидемиолозите обаче той е изключително важен за децата, хората на възраст над 65 години, бременните жени и пациентите с хронични заболявания, които са най-уязвими откъм усложненията на грипа.

За да може една ваксина да окаже влияние върху епидемиологичния процес в страната, трябва покритието й да е 95%, категоричен е Ангел Кунчев.

Три вида грип ни атакуват тази есен

"Продължава процентът на покритие с противогрипна ваксина в България да е между 2 и 3%. Много далеч съм от мисълта, че сега такава една пропаганда ще направим, че догодина половината от населението ще се имунизира. Няма как да стане, но можем да осигурим защита за най-рисковите групи - хората над 65 години, защото всеки зимен сезон колко хора си заминават точно поради липса на защита срещу уж най-обикновен грип, но един обикновен грип ги отнася заедно с другите заболявания, които имат тези възрастни хора. Няма страна в ЕС, която да не реимбурсира тази ваксинация за хората над 65 години. Защо не става при нас е дълъг и тежък за разрешаване въпрос", каза Кунчев.

Тази година не се очакват някакви изненади откъм грипни щамове. Най-нов е щамът „Хонконг," но той е циркулирал по нашите територии и през последната зима. От друга страна щамът „Калифорния", известен още като свински грип, отслабва, тъй като много голяма част от населението се е срещнало с него и има антитела. Той обаче все още се явявал проблемен за уязвимите групи, категорични са епидемиолозите.