В Разград откриха паметник на първия масон у нас
В Разград откриха паметник на първия масон у нас / снимка: BGNES

На официалния празник на масоните – деня на лятното слънцестоене - бе открит първият паметник на патриарха на масонството у нас Иван Ведър.

Монументът се намира в Разград – родния град на първия масон, в негова памет в Русе има паметната плоча, ще има и други паметници, заяви Великият майстор на Великата ложа на Старите свободни и приети зидари в България Никола Александров.

Химнът на Република България прозвуча секунди след откриването на паметника на първия масон в България Иван Ведър. Над 100 мъже в бели ризи и черни панталони присъстваха на ритуала на разградския площад “Стефан Стамболов”. Сред тях – проф. Никола Александров, ръководител на Клиниката по токсикология към Военномедицинска академия, председателят на Националното сдружение на общините Красимир Мирев, продуцентът на шоупрограми Димитър Станчов, бившия главен секретар на митниците Илиян Матеев.

На церемонията бе и 89-годишният внук на Иван Ведър Милко Ведър. Бронзовата скулптура е изработена от архитект Вълко Ценов, в нея са вплетени символите на масонството – правия ъгъл, пергела, слънцето, луната. Не е случаен и деня, в които се открива.

Следващото голямо тържество на българските свободни зидари е на 22 септември, когато се навършват 10 години от възстановяването на масонските ложи у нас, след като през 1940 година със Закона за защита на държавата те са забранени.