В Пловдив намериха стенописи с възкресението на Лазар
В Пловдив намериха стенописи с възкресението на Лазар / снимки: DarikNews.bg, Виктор Кадири

Уникална за България находка откриха археолози в случайно намерена семейна гробница в Пловдив. Става въпрос за прочутата библейска сцена, изобразяваща възкресението на Лазар, което извършва Исус Христос. Тя е нарисувана на стените на гроба, обясни ръководителят на обекта Мая Мартинова.

За рисунката са използвани много добре запазени бои в 5 цвята - червено, бяло, черно, охра и зелено. Гробницата е част от Южния некропол на Филипопол и е датирана от началото на IV век. Тя е с размери 2 на 1 метра и е ориентирана на Изток-Запад. Дълбочината й е почти метър и половина, а вътрешните стени са измазани.

Освен библейската сцена, на късите страни на гроба има изобразен кантарос (съд за смесване на вино и вода) с два пауна около него. Това символизира извора на живота, обясни Мартинова. При разкопките са открити 3 скелета, единият от които със сигурност е мъжки. Тъй като гробницата е многократно ограбвана през Античността, костите не бяха анатомично разположени и може да се окаже, че скелетите са 4, разказа археоложката. По думите й само хора с много висок социален статус са можели да си позволят такива гробници.

Най-близкият аналог на библейската сцена се намира чак в катакомбите на Рим, обясни още тя.

Спокойно можем да наречем тази находка „Голямото археологическо откритие на 2012-та година в България", каза Мартинова. В района на гробницата, която беше открита случайно при изкопни работи на ЕВН, са открити и градежи от ранния римски град с бедни погребения от 3 век.

Кметът Иван Тотев заяви, че вероятно останките от гробницата ще бъдат изложени в галерия Баня Старинна, която ще бъде превърната в музей. Той благодари на ръководството на ЕВН, което финансира археологическите разкопки.

В Пловдив намериха стенописи с възкресението на Лазар
netinfo