/ NOVA
„Златна Лилия“ и Награда на критиката за последния филм на Стефан Командарев
Вчера беше закрито 20-то издание на Международния кинофестивал goEast във Висбаден, Германия, в който взеха участие 107 филма от 40 държави. За първи път в своята история, фестивалът беше проведен изцяло онлайн, заради пандемията COVID-19. Големият победител на вечерта е последният филм на Стефан Командарев „В кръг“, който спечели Голямата награда „Златна лилия“ за най-добър филм и наградата на критиката ФИПРЕССИ.

„Фестивалът не се преклони пред коронавируса и екипът и журитата работиха онлайн. Зрителите гледаха филмите онлайн. Това е достоен пример, как се цени и пази културата и в частност киното в трудна ситуация. Това са поредни награди на филма, но първи две на онлайн фестивал по време на пандемия. Това ги прави много специални за нас! Честито и благодаря на целия екип!“, сподели режисьорът и продуцент Стефан Командарев.

Мотиви на основното жури – „Международното жури предпочете блестящо изградения, многопластов филм, който ни потапя в една интимна и в същото време експанзивна нощ в София, когато патрулират нощните смени на полицейските коли. Всеки следващ епизод, всяка следваща обиколка, ни потапя все по-дълбоко в мрачната и несигурна страна на обществото, вплетена в метафората на нощта. В същото време историята изследва вътрешния свят и личната уязвимост на героите, поставяйки под съмнение техните морални избори, убеждения, сила и способност да правят трудни избори. Автентичните диалози, отличната игра и забележителната кинематография смесват личното и универсалното и превръщат филма в отражение на тъмната и светлата страна на човека и неговата връзка с големия свят. Единодушното решение на журито е Голямата награда „Златна лилия“ на 2020-а да вземе “ В кръг” на Стефан Командарев“!

В кръг
NOVA

„В кръг“ има над 10 награди от различни фестивали в Европа и вече беше успешно представен в над десет държави. Това е вторият филм от планираната трилогия след реализацията на „Посоки“. Той разказва историите на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София. В лентата ще видим Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев–Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев–Геро, Николай Урумов, Анастасия Ингилизова, Ованес Торосян и др. Режисьор е Стефан Командарев, оператор Веселин Христов, сценаристи Симеон Венциславов и Стефан Командарев, продуценти Стефан Командарев и Катя Тричкова за „Арго Филм“.

„В кръг“ се осъществява с медийната подкрепа на NOVA и подкрепата на ИА „Национален филмов център“, Столична община, фонд ЕВРОИМАЖ, Сръбски филмов център, Илиян Рангелов, КИА Моторс България, Доли медия студио, Контраст Филмс и в партньорство със Синдикалната федерация на служителите на МВР.