/ УНИЦЕФ
Детският фонд на ООН работи на терен и в двете държави, за да осигури спешна хуманитарна помощ и закрила за децата и семействата
УНИЦЕФ България започва кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия. 

Хиляди деца и семейства остават в риск и имат спешна нужда от подкрепа. 

УНИЦЕФ работи на терен заедно с партньори и в двете държави, за да осигури на уязвимите деца зимни дрехи, чиста питейна вода, закрила и психосоциална подкрепа. 

По линия на закрила на децата УНИЦЕФ работи по идентифицирането на разделени от семействата си и непридружени деца и последващото им събиране със семейството, както и осигуряването на психосоциална подкрепа, тъй като много от децата най-вероятно са преживели силна травма от земетресението.

УНИЦЕФ земетресение Турция и Сирия
УНИЦЕФ

Всеки може да подкрепи усилията на УНИЦЕФ, като изпрати SMS с текст UNICEF на 1021 и дари 5 лв. еднократно. ДДС и такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори. Дарения се приемат и по банковата сметка на УНИЦЕФ България – IBAN: BG34RZBB91551065034919, с основание: Дарение – земетресение. 

Нова Броудкастинг Груп ще подкрепи кампанията на УНИЦЕФ в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия. По време на трите вечери от благотворителния мини сезон на „КАТО ДВЕ КАПКИ ВОДА за всяко дете“ по NOVA един лев от всяко SMS дарение, постъпило по време на шоуто, ще бъде в подкрепа на пострадалите деца и семейства. Останалата част от набраните средства ще бъдат използвани за трите каузи на УНИЦЕФ за децата в България. 

„Мащабите и последствията от бедствието са съкрушителни. УНИЦЕФ работи денонощно, за да осигури животоспасяваща подкрепа на децата и семействата в Турция и Сирия, засегнати от земетресенията“, заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България. „С помощта на дарители УНИЦЕФ може да подкрепи децата и семействата, когато имат най-силна нужда от това“, допълни тя. 

Общият брой на жертвите в Турция и Сирия вече надхвърли 20 000, ранените са над 70 000. 

УНИЦЕФ земетресение Турция и Сирия
УНИЦЕФ

В Турция земетресенията засегнаха около 13,5 милиона души в 10 провинции, като повече от една трета от тях са деца. Над 6400 сгради са разрушени, засегнати са болници, училища и друга критично важна инфраструктура. В Турция УНИЦЕФ координира с турското правителство и Службата за управление при бедствия и извънредни ситуации работата по възникналите нужди, свързани с по-широкия хуманитарен отговор. Най-големият приоритет е да се гарантира, че засегнатите деца и семейства получават подкрепата, от която отчаяно се нуждаят. 

УНИЦЕФ работи с Министерството на семейството и социалните услуги на Турция, за да гарантира закрилата на децата от засегнатите провинции, и вече е евакуирал на безопасно място стотици деца, живеещи в домове за деца и други институции. УНИЦЕФ подкрепя правителството и при доставянето на топли зимни дрехи и одеяла за хиляди деца и бебета, хигиенни материали за семействата, останали без дом, и комплекти за майки и бебета.

В Сирия УНИЦЕФ вече осигури вода и хигиенни материали за 12 000 души. Хиляди семейства останаха без подслон през зимата при минусови температури и чести валежи от сняг или дъжд. Семейства с деца спят на улицата, в молове, училища, джамии, автогари, под мостове или пък остават под открито небе, тъй като ги е страх да се приберат у дома. Стотици сгради са разрушени частично или напълно, а стотици семейства са в капана на развалините. Един от най-големите приоритети за УНИЦЕФ е осигуряването на достъп до чиста питейна вода и хигиенни условия на засегнатите деца и семейства, което е от особена важност за предотвратяването на заболявания в първите дни от хуманитарната криза. 

Осигуряването на достъп до храна и образование за най-уязвимите деца също е ключов приоритет. 

Говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър описва като изключително тежка ситуацията на място в Северозападна Сирия след повече от 10 години конфликт. Елдър също така подчерта, че помощта не може да се политизира, и призова международната общност да прояви солидарност и подкрепа. "Това е икономическа криза. Имаше 11 години война. Инфраструктурата е разрушена, училищата са разрушени, домовете са разрушени. Епидемия от холера застрашава хората, които трябва да оцеляват при минусови температури. След това в четири часа сутринта в понеделник се случва това земетресение. Това е неописуемо за хората там и затова е толкова важно да се направи всичко, за да се достигне до тях. В продължение на десетилетие УНИЦЕФ има доверени партньори в тези райони, с които продължаваме да работим, въпреки че трябва да се направи още много.“