Ученик на Вайда идва за премиерата на Тестостерон в Сатирата
Ученик на Вайда идва за премиерата на Тестостерон в Сатирата / netinfo

Комедията "Тестостерон" от Анджей Сарамонович - най-големият полски театрален хит от последните няколко години, ще има премиера тази вечeр в Сатиричния театър "Алеко Константинов". Очаква се авторът, ученик на легендарния режисьор Анджей Вайда, да присъства на спектакъла. Гостуването е със съдействието на Полския институт в София.

В постановката на Пламен Панев участват Филип Трифонов, Малин Кръстев, Захари Бахаров, Герасим Георгиев, Добрин Досев, Стефан Денолюбов и Васил Сумрачки. Сценографията е на Татяна Димова и Ралица Русева, съобщиха от театъра.

Според критиката "Тестостерон" е карикатура на мъжката гледна точка за света. "Написана със сочен, жив език, черната комедия на Сарамонович се случва днес в средите на добре образовани хора. Седем господа се забавляват на сватбен обяд. От това не може да произтече нищо хубаво - освен смях, разбира се. Героите разсъждават върху природата си на самци, като анализират връзките си с жените."

Премиерата на "Тестостерон" излиза в театър "Монтовня" в средата на 2002 г., успоредно с премиерата на "Монолози за вагината" от Ева Енслър в друг варшавски театър. Самата идея на Сарамонович да покаже мъжката гледна точка за отношенията между половете и чувствата е реакция на вълната женска литература, заляла пресата и литературния пазар в края на 90-те.

"Появи се какво ли не от типа на "Дневниците на Бриджит Джоунс". Женските списания се надпреварват да печатат статии като "100 начина да постигнете оргазъм" и "Съвети как да задържите мъжа до себе си". Помислих си, че се струва да разкажа колко е трудно да си човек, когато си мъж," казва Сарамонович.

Още през първия сезон "Тестостерон" е изиграна над 100 пъти, събира над 30 000 зрители и печели наградата за най-добра театрална комедия на фестивала "Талия" в Тарнув.

Пиесата е играна в Йеленя Гура (2003 г)., Театъра на Андрей Багар в Нитра, Словакия (2004 г)., Театр Повшехни в Лодз (2004 г.), театър "Багатела" в Краков (2005 г.), Театр Полски Белско Бял (2006 г.).

2003 г. определено се оказва успешна за Анджей Сарамонович - тогава излиза на екран и вторият му филм - "Тяло", който получава наградата на авторитетното полско списание "Филм" - "Златна патица", за най-добър филм и "Бронзов гранат" на Фестивала на комедиите в Лубомеж.

През 2004 г. драматургът пише по поръчка на директора на Народния театър във Варшава Ян Енглерт втората си пиеса - "2 май".

Тази година Сарамонович се връща към "Тестостерон", като филмира комедията заедно с Томаш Конецки. В ролите са едни от най-популярните полски актьори - Пьотр Адамчик, Борис Шиц, Мачей Щур, Томаш Кот. Премиерата ще бъде през март 2007 г.

С Конецки Сарамонович прави и първия си филм - "Полу на шега". В него се разказва за млади сценаристи, които по желание на продуцента поправят непрекъснато своя сценарий. Филмът печели Специалната награда на журито за сценарий на 25-ия Фестивал на полското игрално кино - Гдиня`2000.