Ученици от четвърти и пети клас се явяват на изпит в Благоевградско
Ученици от четвърти и пети клас се явяват на изпит в Благоевградско / netinfo
6116 ученици от 4-ти и 5-ти клас ще се явят на изпит за външно оценяване от национално значение в Благоевградска област, каза за Дарик директорът на Регионалния инспекторат по образование Огнян Соколов. От тях 2944 са четвъртокласниците, които ще проверят знанията си по изучавани от тях предмети и 3172 са петокласници.

От Регионалния инспекторат по образование уверяват, че изпитът, който е под формата на тест, не обхваща въпроси извън задължителното учебно съдържание: "Целта на изпита е по-скоро да се установи равнището на владеене на изучавания материал, а не да се оценят знанията на отделния ученик".

Продължителността на теста е 40 минути за четвъртокласниците, който ще се провежда в дните до 16-ти май и 45 минути за петокласниците, който продължава до 20-ти този месец. Огнян Соколов поясни, че учениците няма да бъдат освобождавани от учебни занятия.

Учениците са разпределени в общо 126 училища в областта. Според указанията, дадени от Министерството на образованието и науката (МОН), резултатите от изпитите ще бъдат вписвани като текущи оценки, само ако учениците желаят това.

Други новини от Благоевград