Тържества по случай Илинденско-Преображенското въстание в Славеино
Тържества по случай Илинденско-Преображенското въстание в Славеино / Снимка: Sofia Photo Agency

Председателят на Народното събрание Георги Пирински ще участва в честването на 104 години от Илинденско-Преображенското въстание, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Тържествата ще започнат в 11.00 ч. на площада на село Славеино. Пирински ще приеме почетния караул на 101-ви планински батальон и ще присъства на тържествения благодарствен молебен в църквата на селото.

В 12.20ч. Пирински ще открие водопровода "Хайдушки поляни-Славеино" на площада в селото и ще присъства на концерт с участието на мъжки камерен хор от Смолян, танцов състав при местното читалище "Съгласие", фолклорна група при читалище "Христо Ботев"-Смолян и фолклорен ансамбъл на Тракийското дружество в Асеновград.

Програмата Пирински предвижда в 15.30 ч. посещение на къщата-музей "Проф. д-р Константин Чилов" и поднасяне на цветя на гроба на проф. Чилов.

В 16.45 ч. Георги Пирински ще поднесе венец на паметника-костница на връх Средногорец в памет на загиналите герои от Балканската война. По инициатива на Съюза на Тракийските дружества в България, с полагането на този венец ще бъде поставено началото на тържествените чествания на 95 години от началото на Балканската война, с която е бил освободен родопският край.