Тристранното учение Дунавски страж -  2007 на 25–28 юни по поречието на Дунав
Тристранното учение Дунавски страж - 2007 на 25–28 юни по поречието на Дунав / netinfo
България, Румъния и Сърбия са организаторите на първото съвместно командно-щабно учение с войски и сили за реални действия "Дунавски страж - 2007" в граничната зона на трите държави по поречието на река Дунав. То ще се състои от 25 до 28 юни, съобщиха от Министерство на отбраната.

Целта на учението е съвместната подготовка на националните системи за управление на кризи. В "Дунавски страж - 2007" ще участват над 1 600 души военен и цивилен личен състав, предаде БТА.

България се включва в учението с около 360 души, Румъния - с около 700 и Сърбия - с около 550. Участниците са от всички видове въоръжени сили на трите държави, както и от министерствата на вътрешните работи, на външните работи и от други институции с отговорности в областта на националната сигурност.

Основната цел на "Дунавски страж - 2007" е провеждането на последователни и комплексни действия, насочени към достигането на ниво на оперативна съвместимост между участващите многонационални елементи и решение за съвместен отговор на кризи, както и укрепването на регионалната сигурност.

В учението ще се използва фиктивен сценарий, поясняват от министерството. Ще бъде създадена кризисна ситуация. Всички действия ще се провеждат във фиктивни държави върху реалните карти на страните - участнички.

ВИП-денят на учението ще бъде на 27 юни. Ще бъдат показани епизоди от учението на територията на трите държави. Президентите на трите страни-участнички ще дадат пресконференция в резиденция Видиковац, Сърбия, става ясно от съобщението.