Три уникални паметника са открити при разкопките на Перперикон
Три уникални паметника са открити при разкопките на Перперикон / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Три уникални паметника от различни етапи от историята на Перперикон са открити в края на четиримесечно археологическо проучване в Източните Родопи. Професор Николай Овчаров показа за пръв път находките на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Първата находка е бронзов меч от 13-12 в. пр. Хр. Подобни мечове са били използвани по време на Троянската война, уточни проф. Овчаров.

Другата находка е глинен идол на мъж отпреди 6000 години. По множеството дупки по фигурката археолозите са установили, че тя е била използвана в магически ритуали, за да се излекува болен от чума или шарка.

Третият предмет е сребърно отличие от две части от 4-5 век сл. Хр. То представлява изображение на Христос .Накитът вероятно е принадлежал на византийски благородник.

Преди броени дни са приключили летните разкопки край Перперикон и храма на Орфей край село Татул. Новите археологически данни са помогнали на учените да допълнят пропуските от липсата на писмени извори от древността и да получат нова информация за съдбата на селищата и хората, които са ги населявали през различните епохи.

Професор Овчаров заяви, че съвместно с Гърция се работи по трансгранични програми за създаване на инфраструктура за развитие на туризма в областта.