Тийнейджъри завоюваха шест награди с шест участия на театрални фестивали
Тийнейджъри завоюваха шест награди с шест участия на театрални фестивали / снимка: DarikNews.bg, архив
Тийнейджъри завоюваха шест награди с шест участия на театрални фестивали
72639
Тийнейджъри завоюваха шест награди с шест участия на театрални фестивали
  • Тийнейджъри завоюваха шест награди с шест участия на театрални фестивали

Шест участия на театрални фестивали и шест награди. Такава е равносметката за един училищен театрален състав, който излиза извън типичните за всяко училище постановки. И вместо "Вълкът и седемте козлета" представя на своята публика класически постановки на Бранислав Нушич, Добри Войников, Стефан Костов. Може ли да се прави театър с бюджет близък до нулата и какво е нужно, за да накараш 20 тийнейджъри да се стараят. Не защото трябва, а защото искат.

Театърът е зараза. Влиза ти в кръвта и не те оставя никога. Стига да има кой да ти открехне вратата. За десетки ученици от гимназия в град Първомай това е станало благодарение на театралния състав на Спас Янков.

Младежите печелят награди и отличия в различни фестивали, а целият им бюджет е приблизително нула лева.  Успяват да съвместяват ходенето на училище с репетициите всеки следобед. А всичко започва с една едноактова пиеса разказва Спас Янков.

През годините театралният състав достига и до 20 ученици в зависимост от самата пиеса. А всяка година се подменя поне на половина, защото част от актьорите завършват 12-ти клас.

Тайната към успеха според чичо Спас, както всичко го наричат, е да се отнасяш с учениците като с големи хора. Със същите изисквания и очаквания. Казва, че за 13 години никога не е имало момент, в който да иска да се откаже.

Чуйте повече в аудиофайла