Теди Москов с първи „Икар”, Тодор Колев не намери смисъл да говори
Теди Москов с първи „Икар”, Тодор Колев не намери смисъл да говори / БГНЕС
Теди Москов с първи „Икар”, Тодор Колев не намери смисъл да говори
39977
Теди Москов с първи „Икар”, Тодор Колев не намери смисъл да говори
  • Теди Москов с първи „Икар”, Тодор Колев не намери смисъл да говори

Три награди "Икар" получи спектакълът "Сирано дьо Бержерак" на Народния театър "Иван Вазов". Постановката на Теди Москов беше отличена в категориите за режисура, сценография (Чавдар Гюзелев) и майсторско техническо осъществяване. За Москов това е първият "Икар" в дългогодишната му кариера, като той е не само за работата му по "Сирано дьо Бержерак", а и за спектакъла му "Възгледите на един пън".

Едни от най-престижните ни театрални награди бяха раздадени снощи на церемония в Народния театър. Те се присъждат от Съюза на артистите, а председателят му Христо Мутафчиев, който преди пет месеца преживя инсулт, също намери начин да участва в шоуто. Той беше записал кратко видеообръщение, в което припомни любопитни факти от 90-годишната история на Съюза. Христо обясни отсъствието си от сцената с факта, че е попаднал в "Хотел между тоя и оня свят", каквато пиеса има Ерик-Еманюел Шмит. "Престоят ми там обаче ще свърши много скоро", обеща още той.

Сред най-щастливите актьори по време на церемонията беше Иван Бърнев, който буквално скачаше по сцената, докато получаваше наградата си за поддържаща роля в "Полет над кукувиче гнездо". Сълзи от радост пък предизвика отличието у Ирини Жамбонас. Тя получи "Икар" за главна женска роля. При мъжете победителят е Мариус Куркински за ролите си в моноспектакъла "Български разкази".

Теди Москов с първи Икар Тодор Колев не намери смисъл да говори
netinfo


Мариус Куркински: Благодаря на публиката, която идва в театъра, защото тя е основно действащо лице в театралното изкуство. Без теб не можем! Ще бъдем като нещастно влюбени, ако те няма.

Макар да е в театъра от много години Теди Москов едва сега получи първата си награда "Икар" за най-добър режисьор.

Теди Москов: Икар е знак за неуспех. Интересно защо се раздава като награда, защото нали на него са му се разтопили крилата и се убил човекът. Иначе са успешни автобуси, унгарски. "Икарус" се наричат. Та, като автобус е добро.

От сцената на Народния театър Теди Москов прочете и част от обръщение на Збигнев Херберт - полски поет, драматург, есеист, което той е направил към артисти, играещи негова пиеса: "Скъпи непознати. Представляваме доста особена, малка, съкратена групичка, без която многоуважаемото човечество преспокойно може да мине. Представляваме винаги безнадеждно малцинство и което е по-лошо - узурпираме си правото да подгряваме тревогата... Нека ви придружава вярата в непостижимото съвършенство и да не ви напуска безпокойството и вечното терзание, които ни казват, че това, което сме постигнали днес, е все пак решително твърде малко. Пожелавам ви труден живот. Само той е достоен за артиста".
Теди Москов с първи Икар Тодор Колев не намери смисъл да говори
netinfo


Отличието за цялостно творчество тази година е за актьора Тодор Колев.

Тодор Колев: Аз докато гледах се досетих, че и аз трябва да кажа нещо. Но, сигурен съм, че няма смисъл. Никакъв смисъл няма. Благодаря ви за вниманието и за уважението.

И още за „Икари"-те - наградата за поддържаща женска роля взе Цветана Манева за ролята на Клитемнестра в "Електра или свалянето на маските", а "Нордост" на Младежкия театър е най-доброто представление.

Церемонията "Икар" 2011 премина без хапливи думи от страна на наградените към Министерство на културата. Още в началото водещите й Ирмена Чичикова и Тео Елмазов обещаха да не се занимават с темата за театралната реформа. Пошегуваха се обаче, че за тези, за които не е останал хляб, има пасти. И действително отличените с "Икар", освен статуетката, получаваха и по едно парче торта. От сцената на Народния театър министърът на културата Вежди Рашидов увери хората от гилдията, че стартиралата реформа не се прави против театъра.