Светлин Русев отбелязва 75-годишнината си с изложба
Светлин Русев отбелязва 75-годишнината си с изложба / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлияна Николова

Светлин Русев лично ще посрещне своите почитатели, приятели, колеги и ученици навръх 75-тия си рожден ден днес в Галерията за чуждестранно изкуство. По традиция от последните десетилетия за своите кръгли юбилеи големият художник приема поздравления цял ден - от 11 до 19 часа. Очаква се с букет да го поздрави и лично президентът Георги Първанов, почитател на неговото творчество. Пак по установена традиция Светлин Русев и този път е подготвил грандиозна експозиция.

Този път живият български класик е разделил юбилейната си изложба в две части. Първата - вернисаж, е озаглавена "Моление за чашата" и в нея Светлин Русев ще покаже свои картини и рисунки. Изложбата представя най-новите творби на художника, интерпретиращи темата за смисъла на живота и за мисията на всеки човек.

Втората част, посветена на неговите учители, се нарича "Учителите". Тя съдържа избрана живопис, скулптури и рисунки от "Дарение-колекция Светлин Русев" в Плевен, както и творби от неговото ателие-галерия в София.

Поздравителен адрес по повод рождения ден на академик Светлин Русев изпрати Областният управител на Плевен Цветко Цветков. Това съобщават от Пресцентъра на Областната администрация. 75-годишният юбилей на знаменития плевенчанин съвпада и с откриването на изложбата “Учителите и “Моление за чашата”.