Светлана Шаренкова беше удостоена с орден Дружба
Светлана Шаренкова беше удостоена с орден Дружба / снимки: БГНЕС
Светлана Шаренкова беше удостоена с орден "Дружба"
62740
Светлана Шаренкова беше удостоена с орден "Дружба"
  • Светлана Шаренкова беше удостоена с орден "Дружба"

Заради големия принос за укрепване на приятелството и сътрудничеството между България и Русия председателят на Форум "България-Русия" Светлана Шаренкова беше наградена с орден Дружба. Указът е подписан от президента на руската федерация Владимир Путин, а орденът беше връчен от Н.Пр. Юрий Исаков, посланик на Русия в България.

Посланик Юрий Исаков нарече Светлана Шаренкова "човек оркестър" и изтъкна това, че със своята дейсност тя увлича другите в разпространението на братската дружба между двете държави. "Това е един много тържествен момент от моя живот, но това е и една много голяма отговорност. Никога не бих се занимавала с такава обществена мисия, ако България не беше тръгнала по един по-различен път, който е предопределен от нашите предци", заяви след награждаването Светлана Шаренкова.

Гостите на церемонията в руското посолство присъстваха президентът Георги Първанов, Варненският митрополит Кирил, Симеон Пашов, Румен Петков, бившият министър на образованието Сергей Игнатов, Димитър Иванов, Иван Гарелов, Стоян Денчев, акад. Антон Дончев, Любомир Левчев. Благодарствено писмо за популяризиране на руската култура получи и Павел Васев, директор на Народния театър "Иван Вазов".

Светлана Шаренкова беше удостоена с орден "Дружба"
netinfo