Светият синод решава бъдещето на архимандрит Дионисий
Светият синод решава бъдещето на архимандрит Дионисий / Димитър Панев
Подкрепа срещу протест за архимандрит Дионисий
86997
Подкрепа срещу протест за архимандрит Дионисий
Подкрепа срещу протест за архимандрит Дионисий
  • Подкрепа срещу протест за архимандрит Дионисий
  • Подкрепа срещу протест за архимандрит Дионисий

Светият синод на Българската православна църква даде началото на тридневно заседание, по време на което се очаква да се обсъди бъдещето на архимандрит Дионисий като предстоятел на храм-паметника „Св. Александър Невски".

През годините духовникът бе обвиняван във въвеждането на редица неканонични практики, а страстите се разбуниха отново навръх Великден заради заря, изстреляна над катедралния храм по негова идея.

Протест на свещеници, докато не изпратят Дионисий в манастир

По време на заседанието пред сградата на Синода се провежда и протестно бдение срещу Дионисий, а група миряни пък изразяват подкрепата си към предстоятеля на най-големия православен храм у нас. Запитан какво решение се очаква да вземе Синодът, българският патриарх Неофит отговори лаконично - „добро".

След като събра необходимия кворум Синодът откри тридневно заседание, една от точките, на което е свързана с бъдещето на Дионисий начело на храм-паметника „Св. Александър Невски". 10-ина души се събраха пред Синода, за да се помолят той да вземе правилното решение, което според тях е отстраняването на предстоятеля на катедралния храм от поста му.

Архимандрит Дионисий обясни за зарята над „Александър Невски" навръх Великден

„Ние сме тук, за да подкрепим Светия Синод, тъй като смятаме, че Дионисий дискредитира Българската православна църква и хвърля сянка върху православието", коментира журналистът Велислава Дърева.

„За мен самият факт, че той е допуснал майка му да ходи да се застъпва за него значи, че и тя, и той са обзето от светския дух", добави богословът Георги Тодоров.

Според Атанас Стефанов от „Приятели на Русия и православния свят" Дионисий не заслужава да отиде на послушание в манастир, а заслужава да му се свали расото.

„Този човек не изпълнява функциите на духовник, той провали най-големия християнски празник - Великден - да допусне заря и „Тих бял Дунав. Той е вкарал в цялото настоятелство на храм „Александър Невски" масони и архонти. Вън на масоните и архонтите от църквата".

Други десетина души, част от които роднини на Дионисий, се обявиха в негова подкрепа.

Защитаваме нашия апостол от нападките и грозните сцени против него". Коментираха неговите защитници.

Решението на Синода се очаква да стане ясно още днес.