Протест на свещеници, докато не изпратят Дионисий в манастир
Протест на свещеници, докато не изпратят Дионисий в манастир / Дарик архив

Протест на свещениците се организира утре пред сградата на Светия синод, който ще продължи, докато архимандрит Дионисий не бъде изпратен в манастир. Утре Светият Синод ще прецени каква да е съдбата на скандалния архимандрит.

Свещеници отказаха да служат заедно с поръчителя на зарята - архимандрит Дионисий, защото нарушавал канона.

Свещеникът поръча зарята за Великден и предизвика скандал в църковните среди. Оттогава и досега храм Александър Невски, чийто представител е Дионисий, се тресе от скандали.

Църквата скарана на Гергьовден

„Архимандрит Дионисий трябва да се нарича г-н Мишев - това е светската му фамилия. Той се прави на духовник, неговото поведение влиза в тотално противоречие с неговия сан", заяви пред бТВ журналистът Велислава Дърева.

Архимандрит Дионисий обясни за зарята над „Александър Невски" навръх Великден

„Храмът е дом господен, а не зала за пресконференции", заяви Дърева. Тя отбеляза, че Дионисий е защитил най-напред себе си, след това храма и чак след това православието и иронично запита как така още никой не е написал „Достойно ест" за него.

„Въпросът е кой стои зад самия архимандрит Дионисий - неговите покровители, лобисти, ходатаи, хора с власт и влияние. Това са архонти, масони, мутрафони, всякакви такива чалгариоти (включително и политически чалгариоти), които бяха архонтисани от него.

Tези хора кръжат край Светия Синод е и много се надяват да склонят митрополитите и най-сетне да направят Дионисий епископ, та неговите покровители да се сдобият с персонален архиерей за лично ползване", категорична е журналистката.

Бунтът срещу архимандрит Дионисий избуял преди скандала със зарята за Великден

Тя каза още, че бюджетът за реставрация на „Александър Невски" е 100 млн.лв., „а Дионисий разбира от пари - той от това най-много разбира, както и от собствения си пиар".архимандрит Дионисий намекна, че скандалът със зарята на Великден не е църковен проблем, а политическа игра.

Архимандрит Дионисий коментира пред БНТ,че скандалът със зарята е политически.

"Тука един сериозен политически интерес, който преди тази заря започна от страна на Реформаторския блок с идеята за смяна името на храма, което е абсолютно абсурдно и недопустимо. Когато все пак нравите са си нашенски и когато мизерията е повсеместна, това да изкушите един човек е много лесно", коментира той.