Сурвакарска дружина от Пернишко ще гостува в НИМ
Сурвакарска дружина от Пернишко ще гостува в НИМ / netinfo
Днес от 11.00 часа в Националния исторически музей ще гостува сурвакарската дружина от кв. „Бела вода”, град Перник. Поставянето на маска, преобличането и преобразяването е важно изискване за участие в сурвакарската дружина. Това действие е основен „инструмент” за магично-заклинателното въздействие върху загадъчните сили, които ни заобикалят.

Само в Западна България са познати игрите на Новогодишните дружини от маскирани лица. В техния състав се открояват три главни групи, обединени от своето място в обичая. Най-многобройна е групата на звънчарите – те са с костюми от кожи или разноцветни ленти, носят различен брой звънци или хлопотари, а на главите си имат маски.

Другата група е тази на сватбата – с “невеста”, младоженец, свекър, свекърва, девер, поп, музиканти и др. Групата на мечкаря с мечката, циганите и други маскирани лица е третата група. Сурвакарската група от кв.Бела вода, град Перник е от 50–70 човека и по традиция играе в нощта и през деня на 14 януари. Тя е редовен участник в Международния фестивал на маскарадните игри в гр. Перник, който се провежда всяка четна година, в последната събота и неделя на януари. /БГНЕС/