Студия „Време трябва да реализира печалба, според Министерството на културата
Студия „Време трябва да реализира печалба, според Министерството на културата / снимка: sxc.hu
Студия „Време" трябва да реализира печалба, според Министерството на културата
25818
Студия „Време" трябва да реализира печалба, според Министерството на културата
  • Студия „Време" трябва да реализира печалба, според Министерството на културата

 

Като държавно търговско дружество, което ползва държавна собственост, филмовата студия „Време" трябва да реализира печалба, която да допринася за развитието на културата. Финансовите резултати на студията за 2008 и 2009 г. обаче сочат, че при оборот около 500 хиляди лева годишно тя реализира печалба едва 15 000 лева. Това посочи Министерството на културата като причина за промените в ръководството на филмови студия „Време".

В отговор на твърденията на Министерството на културата, вече бившият директор на студия „Време" проф. Станимир Трифонов, заяви, че не знае откъде хората от Министерството на културата разполагат с подобна информация, тъй като „информацията за състоянието на едно дружество към принципала постъпва от самото търговско дружество".

Проф. Станимир Трифонов: „Що се отнася до т. нар. уволнение, ми се съобщи от главния секретар на Министерството на културата, че това е заради финансовите показатели за 2008-2009 г. 2008-а е година на печалба и същата тази институция - Министерството на културата, е приело отчета на студия „Време" и го е одобрило. 2009-а година просто не е отчетена, дори и към този момент, тъй като има закони за счетоводството и стопански закони, които ние сме спазвали и спазваме".

Трифонов добави, че студияВреме" не взима никаква част от държавния бюджет, а събира приходи от няколко източника - от филм производствена дейност, от оказване на филм производствени услуги, и от наеми. Заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев отрече това да е така.

Димитър Дерелиев: „Студия „Време" до момента работи в привилегирована конкурентна среда спрямо частните продуценти, които са 367 регистрирани към момента. От друга страна започна да ни притеснява, че студия „Време", която работи изцяло с държавно имущество - сграда, техника, наеми и т.н., по същество получава един втори вид държавно подпомагане, което е в нарушение с правилата за подпомагане на Европейската комисия. Става въпрос за едни принципни различия във функционирането и в тази държавно филм продуцентска роля на студия „Време", която според нас вече няма място на пазара".

Дерелиев добави още, че е било обсъдено да ликвидират студия „Време", но са се отказали от този вариант. Вместо това, на новото ръководство е възложено да се изработи оздравителен план. Вариант Станимир Трифонов да изработи подобен план няма, защото Министерството на културата има различия с него за философията на управлението на дружеството.