Столичен храм получи в дар мощи на св. Три светители
Столичен храм получи в дар мощи на св. Три светители / Sofia Photo Agency, архив

Столичният храм "Св. Св. Кирил и Методий" получи в дар мощи на едни от най-почитаните светци, на тримата светители - на Св. Василий Велики, на Св. Григорий Богослов и на Св. Йоан Златоуст, покровители на северния престол на храма, съобщиха от Светия синод.

Днес в храма, който се намира на ул. "Георг Вашингтон" 47, тържествено ще бъдат посрещнати частици от мощите на тримата велики светци за наближаващия празник в тяхна почит, който се отбелязва на 30 януари.

Светите мощи са получени като дарение от Балканското атонско сдружение и ще останат в храма за молитвено поклонение завинаги.

За да получат светинята на 19 и 20 януари 2017 г., когато в Света гора се честват празниците Богоявление и Св. Йоан Кръстител, поклонническа група от храма "Св. Св. Кирил и Методий" и Балканското атонско сдружение (БАС), начело с председателя на храма ставрофорен иконом Александър Георгиев и с председателя на БАС Андрей Кристов, е била на Атон. Там поклонниците са посетили параклиса "Св. Архангели" на Керасия, където монаси-келиоти са предали на Андрей Кристов частици от Светите мощи на тримата светители.

От 18.00 ч. в столичния храм имаше всенощно бдение и посрещане на мощите на светците. На 30 януари от 9.30 ч. в храма ще има и празнична Света литургия.