Станишев официален гост на Кърджали и Смолян за техните празници
Станишев официален гост на Кърджали и Смолян за техните празници / снимкa: Sofia Photo Agency
Премиерът Сергей Станишев ще участва и в тържествата по случай празника на Кърджали. В 10 часа започва тържествената сесия на общинския съвет в Кърджали. Министър-председателят ще посети храм „Св. Георги Победоносец” и джамията в града. Очаква се Станишев да дари църквата с портална врата, а джамията с молитвен килим. Премиерът ще се запознае с строителството на обект „Корекция на река Арда”.

Сергей Станишев ще присъства и на тържествен ритуал по полагането на венци и цветя в памет на загиналите за освобождението на Кърджали.

По-късно през деня министър-председателят ще бъде официален гост и за празника на Смолян, който се отбелязва днес. Заедно с родопчани премиерът ще почете 96-та годишнина от Освобождението на Родопите от османско робство. Освен това той ще участва в панихидата за загиналите в боевете на връх Средногорец – Родопската Шипка.

За празника на Смолян освен министър-председателя ще присъстват още и народни представители, чуждестранни гости, военни, общественици, политически лидери, общински съветници, кметове, константийският епископ Антоний и други.

Специално за тържествения ден в Смолян са пристигнали делегации от градове като Кищ пещ – Унгария, Въро – Естония и Белци - Молдова. Любопитен е фактът, че в Кищ пещ има улица, носеща името “Смолян”. Унгарците направили този жест в името на приятелските отношения между двата града. Предстои на следващи сесии на Общинския съвет кметът да предложи на съветниците да гласуват идеята и в Смолян да бъдат именувани улици с имената на общини от Унгария, Естония и Молдова.

По случай празника на града на най-голямата сцена в областта ще пеят Николина Чакърдъкова, Валя Балканска, Христина Лютова, Младен Койноров и още много народни любимци.

Сергей Станишев ще даде началото на митинг-зарята на площад „България” в 19 часа. Веднага след това ще започне и театрална възстановка на историческите събития от 1912 г.

От общината са осигурени безплатни автобуси, за да могат всички желаещи да почетат празника си на връх “Средногорец”, ознаменувал завинаги силата и подвига на родопските освобожденци.