Във време разделно си отиде авторът на "Време разделно" Антон Дончев. За паметта, за Антон Дончев като баща и дядо, за времето, в което живеем пред NOVA разказват неговият син Никола и един от двамата му внуци Калин, когото Антон Дончев споменава в последното интервю на Лора Крумова с него през 2016 г. разказват

"Книгите и четене формира характера ми вън от моята невъзможност за много близост. В основата на моето писане е бягството от действителността, която не можеш да опознаеш. Новият Армагедон настъпва. Той е битка, която ще трае векове, но вече започна. По-добре човек да се покланя на красотата, отколкото да се занимава с печелене на пари. България в момента създава необикновено красиво и умно поколение", заяви през 2016 г. Дончев.

От своя страна внукът му Калин разкри, че е програмист, а тази професия споделя с баща си. Той си спомни, че дядо му винаги е отделял време за игри с него. 

Синът на Антон Дончев - Никола, разказа, че баща му му е бил и приятел. "Думата дядо не се споменаваше, чувстваше се млад и искаше разликата в годините да не се усеща. Всеки ден се прибираше в 18:30 ч. Той вземаше топката и отивахме на поляната, ритахме заедно. Даваше ми възможност сам да открия пътя си. Разказваше страхотни истории. Много се бореше, не се отказваше, не се преструваше.

Беше едновременно 24 часа на работа и 24 часа почивка", каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA