Специалист в лечението на аритмиите ще оперира у нас
Специалист в лечението на аритмиите ще оперира у нас / cнимкa: Sofia Photo Agency

В Националната кардиологична болница ще бъдат извършени две уникални за България операции. Операциите ще бъдат направени от проф. Филип Ритер, световноизвестен специалист в областта на лечението на аритмиите и д-р Ивайло Кожухаров, главен асистент в сектор „Кардиостимулация” в Националната кардиологична болница. Те са част от лечението на пациенти с много тежка, неповлияваща се от медикаменти сърдечна недостатъчност.

При тези операции ще бъдат имплантирани Ресинхронизиращи устройства с електроди в сърцата на пациентите. Ресинхронизиращата терапия се налага в последните години като метод за лечение на тежките рефрактерни на медикаменти случаи на високостепенна сърдечна слабост, която се дължи на исхемична или дилатативна кардиомиопатия. При този метод се въвеждат три стимулиращи електроди в сърцето - един в дясно предсърдие, втори в дясна камера и трети електрод през коронарния синус, стимулиращ лявата камера.

Електродите се свързват с ресинхронизиращият стимулатор и така веригата се затваря. Чрез двукамерното стимулиране на лява и дясна камера се синхронизира работата на двете сърдечни кухини, подобрява се тяхната изтласкваща способност, преодолява се нарушеното вътрекамерно провеждане и асинхронизъм. Резултатът е значимо подобрение степента на сърдечната недостатъчност при голям процент от пациентите, намалява престоят им в болниците, намаляват се и разходите за лечение. Тази методика се използва и успешно като етап в лечението при пациенти, чакащи трансплантация на сърцето.