Софийският университет и СБХ си стиснаха ръцете за сградата на „Шипка 6
Софийският университет и СБХ си стиснаха ръцете за сградата на „Шипка 6 / снимка: Съюз на българските художници
Софийският университет и СБХ си стиснаха ръцете за сградата на „Шипка" 6
23760
Софийският университет и СБХ си стиснаха ръцете за сградата на „Шипка" 6
  • Софийският университет и СБХ си стиснаха ръцете за сградата на „Шипка" 6

Софийският университет "Свети Климент Охридски" и Съюзът на българските художници най-накрая си стихнаха ръцете след дългогодишен спор за имот. Вече 40 години двете институции спорят относно собствеността на галерията на „Шипка" 6. Днес обаче беше открита нова изложбена зала в сградата на Алма Матер, като символично първата изложба в нея е на председателя на Съюза на българските художници Ивайло Мирчев. Заедно с ректора на СУ проф. Иван Илчев двамата заявиха, че се надяват с това обединение да накарат новото правителство да реши проблема.

„Мостовете на духа" се казва изложбата в Софийския университет на Ивайло Мирчев. „С тази съвместна акция се обръщаме към правителството на България най-сетне да реши дългогодишния и болезнен проблем", каза Мирчев. Той заяви, че спорът между двете институции относно сградата на „Шипка" 6 е продължил твърде дълго. „За 40 години изхабихме огромна енергия във взаимни обвинения и публични спорове. Похарчихме сума грешни пари по съдебни дела", уточни той.
 
Мирчев обясни още, че като Съюз те естествено искат сградата да остане картинна галерия, като това би им дало сигурност да я реновират в модерен и привлекателен център на съвременното изкуство, но допълни: „Ние знаем много добре за проблемите на Софийския университет, за нуждата от лекционни зали, кабинети и аудитории".
 
Проф. Иван Илчев заяви, че вече са говорили с министъра на образованието и премиерът, че искат една равноценна сграда, където да провеждат обучението и допълни, че в момента при някои от по-предпочитаните специалности има лекции, на които ако дойдат всички записани студенти, то няма къде да седнат. „Слава Богу, че студентите са достатъчно интелигенти, за да не идват всички едновременно на лекции", допълни шеговито проф. Илчев.
 
Нормативен акт от 1985 г. постановява връщането на сградата на ул. „Шипка" 6  на университета, но след построяване на нова сграда за художниците. Това обаче все още не се е случило.