Социалната чайна вече си има дом във Варна, но Мая и Стояна имат нужда от подкрепа
Социалната чайна вече си има дом във Варна, но Мая и Стояна имат нужда от подкрепа / снимка: Нова телевизия

Още един проект от най-голямата социално-отговорна инициатива на Нова броудкастинг груп и фондация Reach for Change прави поредната успешна крачка, за да осигури по-добро бъдеще на децата от институции.

Социалната чайна на Мая Донева и Стояна Стоева от Варна вече има собствена сграда, което ги доближава до реализирането на техния проект. Целта на чайната е да подпомогне адаптацията на младежи, израснали в институции, като им предложи първа работа и менторство.

Проектът е един от финалистите в първия сезон на ПРОМЯНАТА и през изминалите месеци, след финала на конкурса, извървя дълъг път, за да достигне до получаването на разрешение за безвъзмездно ползване на сграда за Чайната от Община Варна за период от 5 години.

Социалната чайна ще бъде място за чай, събития и срещи в сърцето на Варна и ще предложи работни места на младежи, израснали без родители, като преди това ги включи в дългосрочна менторска програма с 3-годишна продължителност, с фокус върху личностното и професионално развитие.

Менторската програма, предоставянето на първа работа и смяната на обкръжаващата среща ще са комбинация, която поне отчасти цели да компенсира липсата на семейна среда, ниската образованост и социални умения у младежите, растящи в домове. Екипът на чайната работи вече 4 години с няколко социални институции от Варна, като доброволческата група включва хора с разнообразни интереси - инженери, сладкари, готвачи, преводачи, актьори и други, които са част и от менторската програма и са ангажирани да помогнат за успешното развитие на проекта.

Социалната чайна на Варна

За да придобие помещението завършен вид и да започнат работа с младежи от домове със социалната си чайна, Мая Донева и Стояна Стоева стартират кампания за фондонабиране, чиято цел е да събере 80 000 долара, които да бъдат вложени в реновиране на сградата, оборудване на кухнята и помещенията за менторската програма, началото на обучителните модули по програмата. Желаещите да помогнат в реализирането на проекта им могат да се свържат с тях и да ги подкрепят.

Първото издание на ПРОМЯНАТА (2014-2015), част от което е и Социалната чайна на Мая и Стояна, показа, че социалното предприемачество има сериозен потенциал за развитие у нас и даде шанс на 5 проекта да демонстрират реални резултати. В момента се реализира второто издание на конкурса и в началото на октомври, след преминаване на редица консултации и обучения на 27-те социални предприемача, те ще се явят пред представители на Нова Броудкастинг Груп и Reach for Change. Тогава ще се проведат интервюта с кандидатите и ще бъдат изберани 5-те финалиста в ПРОМЯНАТА 2015. Всеки един от избраните финалисти ще получи финансова и менторска подкрепа, обучения и консултации, и включване в международната мрежа на Reach for Change за период от една година.