Смелчаци се хвърлиха за Богоявленския кръст
Смелчаци се хвърлиха за Богоявленския кръст / снимка: БГНЕС, DarikNews.bg

На 6 януари - Богоявление, традицията повелява свещеници да хвърлят кръстове в реки, езера, морето и други водоеми, за да спазят традицията на Йордановден за здраве, късмет и плодородие. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниските температури и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година.

Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве.

Стотици смелчаци от цялата страна скачаха в студени води, за да извадят Христовия кръст по случай честванията за Йордановден.

24-годишният студент Братан Братанов извади кръста от езерото в столичния квартал „Дружба". Близо 60 ентусиасти се надпреварваха кой ще спаси Богоявленския кръст. Братан, който за първи път взима участие в ритуала, успя най-бързо да стигне до кръста. Пожела здраве и късмет не само на себе си, но и на всички в страната. Преди да хвърли кръста в леденото езеро Знеполският епископ Йоан отслужи Богоявленския водосвет. В надпревара с близо 60 други младежи 24-годишният студент от Софийския университет успя да извади кръста от езерото. Братан разказа, че вчера заедно със свой приятел инцидентно решили да се включат в ритуала: „Е, как за здраве, за парите скочих", пошегува се студентът. „Истината е, че го направих за здраве и най-вече заради изживяването", добави младежът.

Смелчаци се хвърлиха за Богоявленския кръст
netinfo

35-годишният Светлин Иванов спаси за рекордния 12-и път Богоявленския кръст от река Дунав край Силистра. За сетен път мъжът посвети своеобразната си победа на своя син Александър. Пожела си здраве и щастие през новата година, а на съгражданите си - благополучие. 12 смели мъже скочиха в реката след кръста. Всички получиха поощрителни награди и поздравления от митрополията, областния управител Николай Димов и кмета д-р Юлиян Найденов.

Смелчаци се хвърлиха за Богоявленския кръст
netinfo

Богоявленски водосвет събра и стотици жители на Тутракан край река Дунав. За пети път 21-годишният Иван Радев извади кръста от ледените води. Смелостта му бе възнаградена от кмета на дунавския град д-р Димитър Стефанов.

Църквата в Благоевград определи 17-годишния Димитър Кокалков за победил в надпреварата за кръста. Кокалков е ученик в НХГ "Св. Св. Кирил и Методий". Свещениците от храм "Въведение Богородично" изгледали видеозапис от мероприятието, което се проведе на река Бистрица. На камерата ясно се вижда, че пръв кръста хваща Кокалков, след което 26-годишният Христо Стоянов го издърпва от ръцете му. "Искаме да не поощряваме насилието и да бъде справедлива победата", коментира за Дарик отец Андон Шавулев. Стоянов предал на добра воля кръста на Кокалков, след като се съгласил с крайното решение на църквата. В ледените води на река Бистрица скочиха 30 смелчаци.

Смелчаци се хвърлиха за Богоявленския кръст
netinfo

За 23-та поредна година на Богоявление в Търговище бе спазена традицията православният кръст да бъде хвърлен във водата на градския фонтан. След като почти половин век ритуалът не бе изпълняван, той бе възобновен през 1991 година от ставрофорен иконом Славчо Проданов. Днес той, в съслужение с други свещеници от Търговище, отново отслужи тържествения водосвет. Осем смелчаци скочиха в студените води на фонтана. Сред тях бе и доайенът в този ритуал Веселин Николов, който не пропуска година да се включи в надпреварата за кръста. След кратко боричкане, пръв до кръста стигна 19-годишният Руси Димитров. Той заяви, че скача във фонтана за втора година. „Надявам се победата днес да дари мен и всички търговищенци със здраве през цялата година", каза още той. Фирми и граждани дариха за ритуала 1300 лева. С 1000 лева от тях отец Проданов откупи кръста от победителя, а на останалите смелчаци връчи по 40 лева. За първи път тази година празникът завърши с българско хоро.

Смелчаци се хвърлиха за Богоявленския кръст
netinfo

24-годишният студент по Кинезитерапия в Русенския университет Светлозар Савов извади Богоявленския кръст от водите на река Дунав край Русе. Роденият в Златарица Савов е един от най-добрите ни състезатели по свободни боеве, а наскоро нашумя и с връзката си с фолк певицата ДесиСлава, като дори участва в един от последните и клипове. За спортиста това е четвъртият му път, в който спасява кръста в Русе, като е правил това и в други градове. Савов пожела на себе си и на всички русенци здраве и успехи. Той получи от русенския кмет Пламен Стоилов награда от 100 лева и хавлия, а областният управител Стефко Бурджиев го дари с икона. Общо 16 млади мъже скочиха за кръста в реката. Други десет желаещи не бяха допуснати от съображения за сигурност заради силното течение. Богоявленски водосвет отслужи митрополит Неофит, а над 5000 русенци се събраха на брега на Дунав, за да присъстват на ритуала по изваждането на кръста.

Смелчаци се хвърлиха за Богоявленския кръст
netinfo

За първи път на Богоявление във водите на река Бяла в смолянското село Бостина се изви хайдушко хоро. Традицията възродиха членовете на патриотичното сдружение „Родопски хайдути" . Младите юнаци с родопски носии се хвърлиха в ледените води, за да извадят християнския символ за здраве и дълголетие. Кръста, хвърлен от отец Васил Маджаров, първи извади Христо Гогов от Бостина. 22-годишният мъж участва в ритуала вече шести път, като в четири от тях хваща Богоявленския кръст.

В централната част на Смолян, край Спортната зала, Богоявленския кръст от ледените води на река Черна улови 16-годишният Николай Мишев от Смолян. В оспорваната надпревара се включиха близо 15 млади мъже.

Смелчаци се хвърлиха за Богоявленския кръст
netinfo

30-годишният Радослав Иванов пръв улови кръста в Марица в конкуренция с над 50 смелчаци. „Много добре се чувствам. Даже не ми се излизаше от водата на тоя светъл празник. Бях настроен, че ще аз ще го хвана и на всички им казах", заяви той пред журналисти. Радослав отрече да е загрявал с алкохол и да е имал някаква предварителна подготовка. Тренирал е хандбал и бойни изкуства като дете и вече 10 години на Богоявление скача за кръста в родното си село Павелско. Работи в София като инсталатор на GSM-антени. Късметлията беше поздравен и разцелуван от мъжете, които се бориха заедно с него за разпятието, и обра аплодисментите на множеството хора, струпани по двата бряга на реката. За първи път тази година участниците в ритуала извиха хоро в Марица по подобие на „мъжкото" в Калофер. Пловдивският митрополит Николай благослови Радослав Иванов и му пожела здраве и душевно спасение.

Сержант-курсантът от НВУ „В. Левски" Пламен Бонев извади Богоявленския кръст от ледените води на река Янтра. Третокурсникът в специалност "Танкови, технически и автомобилни войски" се оказа най-ловък в схватката, която се разрази под Владишкия мост. Битката бе доста разгорещена, като някои от младежите излязоха с рани по лицата от нея. Самият победител пък призна, че доста хора са стъпили на ръката му, докато е стискал кръста на дъното на Янтра. Около 60 смелчаци, военни и цивилни нагазиха в реката, като повечето от тях се бяха съблекли почти час преди да дойдат официалните лица, а един дори полежа във водата за аклиматизация.

Смелчаци се хвърлиха за Богоявленския кръст
netinfo

58 млади мъже се хвърлиха в студените води на река Арда, във Водното огледало на Кърджали, в надпревара да достигнат кръста, хвърлен от енорийския свещеник отец Петър Гарена. Преди това той и кметът на родопския град инж. Хасан Азис поведоха литийното шествие след Богоявленската служба на Йордановден в централния храм на Кърджали "Свети Георги", на велосипеди. Те бяха "управлявани" от кръстените в църквата деца - едногодишната Матия и 3-годишния Пепо. За втора поредна година до кръста пръв достигна състезателят по водна топка на „Арда Кърджали" 23-годишният Величко Карабоюков. Той призова хората да се обичат, а на ден като днешния - и да си прощават. След като излезе от водата, кметът на Кърджали го поздрави и го награди с японски велосипед, а на всички останали участници в надпреварата за кръста бяха раздадени по 20 лева.

Смелчаци се хвърлиха за Богоявленския кръст
netinfo