Шеста световна среща на българските медии
Шеста световна среща на българските медии / cнимка: Sofia Photo Agency, архив
Шеста световна среща на българските медии
27163
Шеста световна среща на българските медии
  • Шеста световна среща на българските медии

В навечерието на празника на българската култура и славянската писменост 24-ти май Българската телеграфна агенция и Асоциация на българските медии по света организират Шестата световна среща на българските медии. Тази година
събитието ще се проведе във Виена между 16-ти до 20-ти май. Официални гости ще бъдат премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, министрите Божидар Димитров и Вежди Рашидов, както и високопоставени австрийски политици. Участие ще вземат минимум 80 български медии.

Темата на срещата тази година е „Новите Изток и Запад". Тя има за цел да наблегне върху нещата, които ни сближават, отбеляза Максим Минчев, генерален директор на БТА. „20 години след промяната, настъпила след падането на Берлинската стена, ние не можем да не се съгласим, че продължава разделението на Изток и Запад. Това разделение вече има съвсем други измерения - еволюцията в много отношения помогна за сближаването на двете части на континента, но те продължават да имат сериозни различия", обясни още той. 

Той разкри още, че между градовете, изявили желание да са домакини на събитието, попадат Москва, Париж, Гърция, и Прага. Според Минчев обаче била избрана Виена заради голямото българско присъствие в австрийския град.

Между годишните срещите в постиженията на организаторите се включва и създаването на медиен форум в Ниш. Максим Минчев почерта, че имат готовност да направят така, че да помагат конкретно, където има български медии. Шестата поредна срещата ще се проведе 10 дни преди старта на песенния конкурс „Евровизия". Представители на различните медии ще използват възможността да предизвикат наши сънародници да подкрепят българското изпълнение на Миро.