Румен Радев апелира: В молитвите и действията си да търсим мира за света

/ БГНЕС
Да държим домовете си отворени за нуждаещите се, сърцата си отворени за страдащите, а в молитвите и действията си да търсим мира за света. Това каза президентът Румен Радев по време на словото си на тържествената вечеря ифтар по случай свещения месец Рамазан.

На вечерята присъстват главният мюфтия Мустава Хаджи, председателят на председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, представители на вероизповеданията у нас, представители на дипломатическия корпус и общественици.
 

БГНЕС


Президентът Радев отбеляза, че вечерята ифтар е една чудесна традиция на уважение към българските граждани изповядващи ислям.
 
"Приемам тази вечеря като символ на непреходната толерантност, която е дълбоко заложена в душевността на нашия народ. И като израз на волята на държавата ни да работи за повече разбирателство, взаимно уважение и за политиката на протегната ръка", каза президентът.
 

БГНЕС


Държавният глава посочи, че присъствието на Бакир Изетбегович е доказателство, че съвременните лидери на Балканите осъзнават дълбоко своята отговорност пред всички хора. Той отбеляза, че в центъра на Сараево, както и в София един до друг се намират католически, мюсюлмански, източноправославен и еврейски религиозни храмове и музеи.
 

БГНЕСРазчитам, че ръководителите на вероизповеданията в България отчитате голямата отговорност да не допускаме чужди на традициите на нашите граждани норми да намират почва у нас", каза още президентът Радев.

В словото си главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че вечерята ифтар е макет на положението на хората в България.
 

БГНЕС


"На фона в световен мащаб, когато се извършва насилие в името на религията, когато едни убиват други, ние в България живеем заедно", каза още той и допълни, че ако хората по света знаят за толерантността в България те биха се поучили от нас.

Главният мюфтия заяви, че Рамазан е свещен месец, сближава хората и ги прави съпричастни един към друг. Той допълни, че религията е изтласкана в периферията на съвременното общество, а някои хора все още мислят, че е възможно да има сплотено общество и добро възпитание на младежта без религия.
 

БГНЕС


"Уважението към всички и толерантността са нашата опора и сила, въпреки всички предизвикателства ние ще продължим да вървим към разбирателството и взаимното уважение", каза още Мустафа Хаджи.