Расте броят на онкоболните в България
Расте броят на онкоболните в България / www.sxc.hu

С 2% за една година са се увеличи хората с онкологични заболявания в България. Това сочат последните данни на Националния раков регистър. През 2008 г. новите случаи на рак са били малко над 34 000. От рак са починали около 17 000 българи. Приблизителният общ брой на страдащите от злокачествени заболявания у нас е над 220 000 души. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването по повод Световния ден за борба с раковите заболявания.

Основната причина за увеличаването на онкологични заболявания в страната е застаряването на населението. През последните години 53% от всички нови случаи на рак са при хора над 65-годишна възраст. Новите случаи при децата и младежите до 20 г. са под 1% от всички заболели от злокачествени заболявания.

Най-разпространената локализация сред двата пола е ракът на дебелото черво като новите случаи са 4600 или 13,7% от всички новозаболели от рак в страната. Втората по честота локализация е ракът на белия дроб с 3860 новозаболели, следван от ракът на гърдата с 3622 нови случая.

Онкологичните заболявания в страната се откриват в късен стадий. При рака на белия дроб около 80% от новите случаи за 2008 г. са диагностицирани късно. При рака на гърдата този процент е около 26, а при рака на дебелото и правото черво - 50% от случаите.

Профилактиката е най-важната защита от онкологични заболявания. Световната здравна организация е изчислила, че над 40% от всички случаи на рак могат да се предотвратят чрез превенция.