Прокуратурата сезира съда за повишените местни данъци
Прокуратурата сезира съда за повишените местни данъци / netinfo

В Административен съд София бе внесен протест от Софийска градска прокуратура против Наредбата за определяне размера на местните данъци за 2008, приета от Столичния общински съвет на 28 февруари т.г.

Според прокуратурата наредбата е издадена в противоречие със Закона за местните данъци и такси и се явява незаконосъобразен подзаконов нормативен акт. Съображенията на Прокуратурата са, че Наредбата на СОС е оповестена след законоустановения срок – 29.02.08.

Като подзаконов нормативен акт наредбата влиза в сила от публичното й оповестяване, което е станало на 07.03.08 г. в сайта на СОС. Съгласно разпоредбата от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗМДТ „общинският съвет определя размера на местните данъци до 29 февруари 2008. В случай, че в този срок не е определен размерът на местните данъци, за 2008 г. се прилагат минималните размери на данъците, предвидени в закона, а за патентния данък – размерите, които са били в сила за 2007.”

След като на 28.02.08 е приет нормативен акт, с който СОС е определил един път размера на данъците за превозните средства, то в рамките на същата година е било недопустимо повторното им изменение. На 06.03.08 с Решение № 113 на СОС е било прието изменение на наредбата, с което се извършват корекции на данъците върху превозните средства.

Според прокуратурата по този начин е допуснато нарушение на разпоредбата на чл. 1, ал. 4 от ЗМДТ, съгласно която не се допускат изменения в приетите от общинския съвет размер и начин на определяне на местните данъци и такси в течение на годината.