Проф. Пимпирев се завърна от Южния полюс
Проф. Пимпирев се завърна от Южния полюс / снимка: БГНЕС

Чувствам се щастлив, че съм отново в България и малко горд, че все пак успях да стигна до Южния полюс. Това каза ръководителят на българската експедиция на Южния полюс проф. Христо Пимпирев, минути след като кацна на българска земя, съобщава БГНЕС.

"Разбира се, не съм първият българин, но съм първият българин като ръководител на 21-ата национална антарктическа експедиция, който получи българското знаме на официална церемония от президента Росен Плевнелиев. То се вее в момента на българската база, тъй като след 10 дни ще зазимим", каза Пимпирев.

Професорът посочи, че не е особено геройство в началото на 21 век да стигнеш до Южния полюс, но не е и лесно. "Ако беше лесно, защо няма друг българин да вземе едно малко знаменце и да е отишъл да го занесе там. Все пак цената е колкото един Фолксваген", каза той.

Тази година на 8 януари проф. Пимпирев заби родния трибагреник на Южния полюс - най-южната точка на планетата. Той е и първият българин, отнесъл родния флаг на най-южната точка на планетата.

Проф. Пимпирев и монголският проф. Лхамсурен Дугержав заминаха за Южния полюс на 29 декември 2012 г.. Двамата бяха включени в състава на международна експедиция, посветена на годишнината от покоряването на полюса от експедициите на Руал Амундсен и Робърт Скот.

След това професорът се включи в ръководената от него 21-ва българска антарктическа експедиция. По време на обратния път проф. Пимпирев проведе работни срещи с директора на Чилийския Антарктически институт д-р Хосе Ретамалес в Пунта Аренас и ръководителя на Аржентинската Антарктическа програма д-р Мариано Мемоли в Буенос Айрес във връзка с подготовката на следващата национална експедиция.

Пътуването на проф. Пимпирев струва 43 000 долара и е изцяло поето от монголския му колега, като признателен жест за оказваната от Българския антарктически институт многогодишна помощ на монголски учени в изследването на Антарктика. Монголия цени тази помощ и през 2011 г. награди проф. Пимпирев с най-високия орден „Полярна звезда".