Проф. Николай Овчаров представи стенописи с изображения на светци
Проф. Николай Овчаров представи стенописи с изображения на светци / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Проф. Николай Овчаров представи стенописи с изображения на светци
45699
Проф. Николай Овчаров представи стенописи с изображения на светци
  • Проф. Николай Овчаров представи стенописи с изображения на светци

Професор Николай Овчаров представи в Националния исторически музей стенописи, открити преди 30 години от екипа на неговия баща - професор Димитър Овчаров.

Стенописи представляват фрагменти с изображения на светци и са открити в църквата "Св. Илия", в крепостта Урвич до село Боженица, която е обвързана със събитията около османските нашествия в София.

Крепостта Урвич е първата, която се съпротивлява срещу османското нашествие още в далечната 1371 г. По думите на експертите откритите там стенописи са направени в най-високия стил на православното изкуство и могат да се сравняват по качество с работи на италианските майстори от 14 век.

Находките вече са реставрирани и до дни ще бъдат изложени в Националния исторически музей.

"Ние работим с колегата Бони Петрунова вече една седмица по програма "Култура" на Столична община върху една от най-интересните крепости в околностите на града - Урвич. Това е крепостта, за която има най-много предания за времето на цар Иван Шишман, за падането под турско робство. Преди 30 години под ръководството на моя баща проф. Димитър Овчаров ние разкрихме една много интересна църква - "Св. Илия" и едни чудесни стенописи. Нашите разкопки продължават в момента, малко сме блокирани от лошото време, но още от утре се надявам да бъдем отново там. Ще има много тайни, които Урвич ще ни разкрие. Мисля, че ще има още много изненади, които ще споделим", разказа проф. Николай Овчаров.

Разкопките ще продължат до ноември месец.