Продължава дискриминацията на ромите в България
Продължава дискриминацията на ромите в България / снимкa: БГНЕС

В България дискриминацията спрямо малцинствата, и най-вече ромското, продължава, а хората с умствени увреждания живеят в тежки условия без подходящи грижи и лечение. Това е записано в годишния доклад на международната организация „Амнести интернешънъл”.

Според „Амнести интернешънъл” ромите в България се натъкват на пречки при достъпа до жилище, работа, професионална квалификация и образование. По данни на българска неправителствена организация между 65 и 70% от ромите са безработни. Според УНИЦЕФ в около 50% от ромските жилища няма течаща вода, а 20% от ромските деца никога не са ходили на училище.

Друг извод в доклада на международната правозащитна организация е, че кандидатите за убежище и бежанците продължават да са държани месеци, а понякога и години наред в очакване да бъдат експулсирани. Според български неправителствени организации тези незаконни задържания са се превърнали в рутинна практика. Цитиран е и Българският хелзинкски комитет, според който употребата на огнестрелно оръжие от служители на правоохранителните органи продължава да е в нарушение на международните норми и разследванията на такава употреба не са нито бързи, нито безпристрастни.