Празненства в Правец за 100-годишнината на Живков

Празненства в Правец за 100-годишнината на Живков
Празненства в Правец за 100-годишнината на Живков / снимка: БГНЕС

Днес се навършват 100 години от рождението на Тодор Живков и по този повод в родния му град Правец се организират големи празненства, съобщиха организаторите.

Създаден е Инициативен комитет от съратници, общественици, представители на семейството, съграждани от Правец, съобщава Татяна Борисова, директор на Исторически музей - Правец и представител на Инициативния комитет.

На 7 септември в Правец, в Музеен комплекс при Родната къща на Тодор Живков в 10:00 ч. ще бъде открита музейна експозиция под надслов "Тодор Живков и светът - отминало настояще", включваща и нови експонати от колекцията подаръци, получавани в качеството му на държавен глава на България от официални гости от страните от цял свят.

Изложбата ще бъде отворена за посетители от 10:00 до 18:00 ч., предава БГНЕС. Гостите на Правец ще могат да видят и новоизградения по решение на Общински съвет Правец бюст-паметник на Тодор Живков в двора на родната му къща. Бюстът е дарен на Исторически музей - Правец от внучката на Тодор Живков - Евгения Живкова с цел експониране.

В 16:30 ч. започва тържеството, посветено на 100-годишнината от рождението на държавника и човека Тодор Живков в парковото пространство пред паметника, който беше поставен през 2001 г. по повод 90-годишнината. Автор на скулптурата е проф. Секул Крумов. След официалната част Представителният ансамбъл на Българската армия ще изнесе богата концертна програма, съобщават от Инициативния комитет.