Правосъдното министерство учредява награда Почтен магистрат
Правосъдното министерство учредява награда Почтен магистрат / БГНЕС, архив

Министерството на правосъдието учредява наградата "Почтен магистрат".

"Идеята е по този начин да се даде самочувствие и тласък на българските магистрати, защото в основата на съдебната реформа са именно те - ние ще им предложим законодателните изменения, но те ще трябва да ги прилагат", обясни във Велико Търново правосъдният министър Екатерина Захариева.

По-късно днес на сайта на ведомството ще бъдат качени правилата за кандидатстване, а приемът на документи ще започне в понеделник. "Ще тече онлайн гласуване, като своя вот ще дадат хората, които са се сблъсквали в съдебната система. Ще има и жури с председател съдия Арабаджиев, който е нашият представител в Европейския съд", посочи Захариева.

В журито ще има още представители на Конституционния съд, на Съюза на прокурорите, изтъкнат журналист, декан на Юридически факултет и студент. Наградата няма да има парично изражение, а ще бъде почетна и символична, каза правосъдният министър.

Гласуването ще продължи до 5 юли, а на 13 юли ще бъде връчено отличието.

Екатерина Захариева поясни, че тече интензивна работа по законодателните промени, който след Великден трябва да бъдат приети от Министерски съвет и внесени в Народното събрание. "Много са съществените промени- засягат кариерното развитие, конкурсите, дисциплинарните производства, новите правомощия на инспектората, реформата в прокуратурата, съдийското самоуправление, нормативна уредба за съдебните заседатели", каза още съдебният министър.

Захариева пристигна в старата столица, за да връчи дипломите на завършващите Юридическия факултет на Великотърновския университет.

В Деня на Българската Конституция и професионален празник на юристите, тя пожела на младите си колеги никога да не забравят съвестта си. "Нека помнят, че това да са добри хора е по-важно от това да са велики юристи, но едното не изключва другото. Пожелавам им вечер, когато заспиват, да са с чиста съвест, а сутринта да са щастливи когато се събуждат и отиват на работа", каза Захариева.