Полово предаваните болести се лекуват от двамата партньори
Полово предаваните болести се лекуват от двамата партньори / netinfo

Полово предаваните болести са тези, които са свързани с предаване по полов път. Хората биха могли да се заразят с болест, предавана по полов път макар и рядко, ако са посещавали недобре хлориран басейн. Не всеки човек би могъл да се зарази от абсолютно всяка болест. Чистоплътните хора боледуват от всички болести, включително и полово предавани, това съвсем не е признак за нещо негативно. Каква опасност крият болестите, предавани по полов път за нашето здраве, как да открием симптомите, какво е лечението? Отговорите на тези въпроси дава в рубриката „Доктор – ох, боли!”, осъществявана съвместно с "Актавис", дерматологът доц. д-р Мери Ганчева.

Ако някой е бил в студиото на Дарик, седял е на стола и е бил болен от СПИН, не би могъл да те зарази?

Да, не би могъл.

Значи отпада това голямо и мощно твърдение, че от тоалетна чиния човек може да се зарази?

Не, не може.

А може ли да се заразим, да речем, от басейн?

Това е малко по-сложен въпрос дотолкова, доколкото басейнът не е хлориран и биха могли да се пренесат, но само определен вид инфекции. В много редки случаи, например хламидия трахоматис, която обаче ще причини в много редки случаи урогенитална инфекция, е по-скоро конюнктивитът. Хората могат да получат възпаление на очите след като са посещавали недобре хлориран басейн, те евентуално биха могли да хванат хламидия трихоматис. Ако басейнът е по-ограничен, да речем една вана, която е с по-малък капацитет на събиране на вода, тогава биха могли да се пренесат, ако е ползвана веднага и, ако преди това е използвана от човек, който е имал трихомони, биха могли да се пренесат, макар че това е в изключително редки случаи.

Визираме очите, клепачите, те наистина ли са толкова слабо място в човешкия организъм?

Да, това е едно място, което е силно чувствително и на базата на това, че има лигавица, от където много по-лесно прониква микроорганизмът.

От моята младост се сещам, че ние мъжете се страхувахме от болести като трипер, сифилис, то вече може би беше излекувано, има ли го още сифилиса?

Да, има го.

Той не беше ли повече социална болест, болест на 20-те години на миналия век по времето на Христо Смирненски и други поети, от бедност, от мърсотия?

Не съвсем. Не всеки човек би могъл да се зарази от абсолютно всяка болест, включително и сифилиса, включително и болести, които се смята, че са за ниски социални прослойки. Към полово предаваните болести бих могла да включа скабиеса, т.е. крастата, която също се предава при допир на две кожни повърхности и, за която е необходимо да има близък контакт на кожата, за да се прояви. Чистоплътните хора боледуват от всички болести, включително и полово предавани, това съвсем не е признак за нещо негативно.

Значи да изброим пак половите болести – трипер, сифилис, ХИВ и по-тежкият вариант на ХИВ – СПИН, хламиди, михоплазми, трихомони. Има ли нещо ново на фронта на полово предаваните болести, нещо модерно с дата 2008 година?

Всичко старо е добре забравено, ако изобщо би могло да бъде забравено. Полово предаваните болести са над 50 разновидности. Това не е един голям брой, но това не са болести по половите органи, а болести, предавани по полов начин или съответно чрез кръвни хематологични продукти. Такива могат да бъдат Хепатит B и C, които биха могли да бъдат СПИН и сифилис. Другият начин на предаване на тези болести – това е сексуалният чрез допир с инфектираната телесна течност или чрез петинг – директен контакт с инфектирана течност – бихме могли да се заразим с такава болест.

Малко след лятото, има ли пик на полово предаваните болести и кои са най-често срещаните инфекции?

Да, има пик на полово предаваните болести. Бихме могли да го обясним със секс туризма, които се прави през лятото, едно благоприятно време за секс туризъм. Гонореята, тъй като резервоарна инфекция за гонорея са жените, които в малък процент, горе-долу 20 процента от заразените жени имат вагинално течение. При другите това заболяване протича безсимптомно и те са като един резервоар на инфекция, която при секс туризъм я предават на мъжете.

Каква превенция да реализираме ние мъжете в това отношение?

Мъжете ще реализират превенция не само за себе си, но и за жените, с които са чрез ползване на предпазни средства, като засега това, което е утвърдено и, което е най-известно е кондомът или презервативът. Жените също трябва да се пазят.

Добре, кажи ми каква повече за гледната точка на жените? Разкажи ми интересен случай на твои пациентки, които идват и „попадат в небрано лозе”, случило им се е нещо, което не са очаквали?

Да речем една хламидия, която не е лекувана при жена може да доведе до стерилитет, може да доведе до извънматочна бременност. Моя колежка, акушергинеколожка, имаше случай на извънматочна бременност се оказа, че жената е била болна от хламидиаза, имала е висок титър на хламиди, не се е лекувала и това е довело до това неприятно събитие.

Да внимаваме повече и повече? Има ли такива полово предавани болести, за които са виновни единствено само мъжете, които ги предаваме на половинките си?

Винаги са виновни и мъжете, и жените и в никакъв случай няма превес кой е по-виновен. Например трихомониазата е едно заболяване, което е също много често срещано и то е първото по честота сред полово предаваните болести. При него 80 процента от мъжете нямат клинична симптоматика и те пренасят трихомонасвагиналис на жените. При жените заболяването са манифестира, обикновено са с много силна симптоматика, със сърбеж, подуване, зачервяване, изтичане на млекоподобно съдържимо. Жените взимат мерки и е необходимо, когато единият партньор се лекува, винаги да се лекува и другият партньор. Именно, защото и при мъжете може да остане неразпозната тази инфекция по клинична симптоматика, което пък по нататък да поведе по нататъшно разпространение на заболяването. Най-вероятно това е заболяването с най-голяма честота.