Половин милион поклонници пристигнаха в Кербала и Наджаф за Ашура
Половин милион поклонници пристигнаха в Кербала и Наджаф за Ашура / снимка: БГНЕС

Около половин милион поклонници пристигнаха в свещените за шиитите градове Кербала и Наджаф, за да отбележат Ашура – кулминационния ден на скръб по третия шиитски имам Хюсеин, внук на пророка Мохамед, съобщиха информационните агенции.

За шиитите Макам ал-Хюсеин, джамията, построена на мястото, където загива имам Хюсеин в битка при Кербала, е третата най-голяма религиозна светиня след Мека и Медина.

Хюсеин ибн Али и неговите 72 поддръжници загиват в сражение срещу войските на втория халиф от сунитската Омеядска династия, Язид Първи през 680 година. Името на фестивала произлиза от арабската дума "десет", защото Ашура се провежда на десетия ден от месец мухарам, първият месец от ислямския лунен календар.

Скръбта по имам Хюсеин започва в началото на месец мухарам и достига своята кулминация по време на Ашура.

Хюсеин, неговият брат Аббас и техните поддръжниците стават известни като шиа или шиити - поддръжници на имам Али, баща на Хюсеин и зет на Мохамед. Те са разбити от армията на халифа в Дамаск, Язид, след като отказват да му се закълнат във вярност.

Конфликтът задълбочава схизмата между мюсюлманите-шиити, лоялни на потомците на Мохамед и мюсюлманите-шиити, които подкрепят следващите халифи. Шиитската традиция описва имам Хюсеин и неговото семейство като "съвършени" и ги смята за законните водачи на ислямската нация, по силата на кръвната им връзка с Пророка.

По време на светския режим на Саддам Хюсейн, който се крепеше на сунитското малцинство, особено в началото на управлението му, отбелязването на Ашура беше строго забранено. Поклонниците често биваха арестувани, мнозина биваха подлагани на мъчения или убивани.

По време на Ашура поклонниците-мъже, главно от Афганистан, Азербайджан, Бахрейн, Кувейт, Иран, Ирак, Пакистан, Саудитска Арабия и Сирия се молят, като се бичуват в гърдите в памет на страданията на имам Хюсеин. Някои се бичуват с вериги и си нанасят удари с кинжал. Милиони други шиити отбелязват празника, като раздават специални ястия на съседите си. Провеждането на фестивала е силно политизирано тази година - повече от обикновено - заради религиозното насилие в Ливан и Ирак. То ескалира в Ирак след взривяването на шиитска гробница в Самара през 2006 г., тласкайки страната до ръба на гражданска война по времето, когато властта преминаваше в ръцете на шиитското мнозинство от сунитското малцинство при Саддам Хюсеин. В Ливан шиитите се стремят да свалят прозападното правителство, подкрепяно от сунитите и някои християни.

Мерките за сигурност, свързани с провеждането на Ашура бяха засилени след като по време на честването на Ашура през 2004 г., в резултат на терористични актове, организирани от бойци от сунитска тероростична групировка, в Кербала и Багдад загинаха 171 души. Единайсетхиляден контингент от иракските сили за сигурност се надява да успее да претърси всеки, който се намира в близост до гробовете на Хюсеин и Аббас.