Откриха специалност „Теология” в Пловдивския университет
Откриха специалност „Теология” в Пловдивския университет / netinfo
С тържествен водосвет Пловдивският митрополит Николай даде старт на учебната 2008/2009 година за новата бакалавърска програма на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” – „Теология” във Философско-историческия факултет.

„Откриването на тази специалност е продължение на духовното дело на патрона на пловдивската Алма Матер – българския национален будител Свети Паисий Хилендарски”, заяви в приветственото си слово владиката.

Очакваме в Пловдив да се оформи единен духовно-образователен комплекс, който да включва Пловдивския университет, Семинарията и митрополията, каза още Негово Високопреосвещенство. Самият той обеща да посещава занятията на студентите по богословие и да ги напътства в избраното от тях поприще – учители по религия или свещеници.

Откриването на академичната година бе в сградата на Биологическия факултет, в Стария град. Според заместник-ректорът на университета доц. д-р Запрян Козлуджов мястото е стратегическо, защото в Старинен Пловдив са църквите „Света Богородица”, „Св. Св. Константин и Елена”, „Свети Димитър”, „Света Неделя”, „Света Марина”.

В „Теология” по държавна поръчка са запълнени всички акредитирани бройки – 15 студенти в редовна и 16 в задочна форма на обучение, обясни доц. Козлуджов.

На церемонията освен студентите и техните преподаватели присъстваха още и пловдивски духовници, членове на Академичния съвет на университета, на християнски фондове и организации. След водосвета представители на Обществения комитет „Православни ценности” и на руския Международен обществен фонд „Единство на православните народи” дариха на владиката и на университета комплекти с религиозни песнопения и литература, които да останат в библиотеките на митрополията и на Философско-историческия факултет.