/ Thinkstock/Getty Images
Съдбата на семейството трогна социалните мрежи
Отказват помощи на болно дете, защото го гледат баба му и дядо му
93779
Отказват помощи на болно дете, защото го гледат баба му и дядо му
  • Отказват помощи на болно дете, защото го гледат баба му и дядо му
Баба и дядо на дете с детска церебрална парализа не могат да получават държавна помощ. Причината е, че такава подкрепа могат да получават само родители или осиновители. И така 9-годишният Ангел не може да получава месечна помощ от 930 лева, а семейството оцелява трудно.
 
Ангел се ражда преди 9 години. Малко след това родителите му го изоставят, а оттогава за него се грижат баба му и дядо му. Баба му Лиляна разказва, че никога не си е представяла да го остави на произвола на съдбата.
 
"Така се случиха обстоятелствата, че бащата и майката се отказаха от него, че е болен. Аз се принудих да напусна работа, беше детето на 1 година и два месеца, когато започнах да го гледам. С майката нямам никакъв  контакт. От една година съм пълноправен попечител по законов път", разказва жената.
 
Семейството живее с около 600 лв. Лиляна получава 200 лв. като асистент на Ангел, а на детето държавата отпуска 490 лв. месечно.
 
"Живее се трудно с болно дете със специални нужди. Недостигат средства. Благодарение на хората сега ще започнем лечение с рехабилитатори, ще тръгнем по лекари", споделя още Лиляна.
 
Две години семейството ползва ток без да плаща сметки. До този понеделник, когато ЧЕЗ им го спира. След като историята на семейството придоби популярност в интернет, десетки се отзоваха и помогнаха.
 
Така поне засега бъдещето изглежда по-светло. А бабата на Ангел Лиляна е оптимист.
 
"Много красиво дете, умно за неговата болест е много кротък. Не е агресивно дете. Аз си го обичам, и аз, и дядото. Аз не го знам като първороден внук, а като мой син. Не е важно кой те ражда, важно е кой те гледа", казва Лиляна.