Отиде си Георги Черкелов
Отиде си Георги Черкелов / снимка: БГНЕС, архив

Големият български актьор Георги Черкелов е починал тази нощ на 81 година, съобщиха близките му.

Черкелов е роден на 25 юни 1930 г. в Хасково. След като учи три години право в Софийския университет, решава да завърши ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. През 1956 г. се дипломира със специалност актьорско майсторство и режисура. Започва кариерата си като артист във Врачанския театър. Играл е и на сцените на Младежкия, на Сатиричния и на Народния театър.

От 1985 до 1990 г. е директор на Плевенския драматичен театър, след което се завръща отново в Народния театър. Режисьор е на постановката "Спасителят в ръжта" от Селинджър, чиято премиера е на плевенска сцена.

Дебютът му в киното е през 1961 г. Той добива широка популярност най-вече с ролята си на Богдан Велински от сериала „На всеки километър”, където играе събирателен образ на Никола Гешев - шеф на отделението „Борба с комунизма” в страната до 1944 г. За 50 години Черкелов е създал над 100 роли в театъра и около 70 роли в киното.

През последните години Георги Черкелов живееше в усамотение в ловешкото село Ъглен заедно със съпругата си Зина, но продължаваше да се изявява на сцената.