Отец Чиликов: Станали сме по-бедни духом и е нужно усилие да сме милосърдни
Отец Чиликов: Станали сме по-бедни духом и е нужно усилие да сме милосърдни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отец Чиликов: Станали сме по-бедни духом и е нужно усилие да сме милосърдни
72349
Отец Чиликов: Станали сме по-бедни духом и е нужно усилие да сме милосърдни
  • Отец Чиликов: Станали сме по-бедни духом и е нужно усилие да сме милосърдни

Призвание на църквата е да се грижи не само за душата на човек и е време православната църква в България да развие програма за своята социална дейност. Това коментира в ефира на Дарик отец Стоян Чиликов - преподавател по теология и свещеник в столичния храм "Св. вмчк. Георги Победоносец".

За разлика отпреди столетие според него съвременният човек трябва едва ли не да се насили, за да извърши жест на милосърдие.

След ден - в четвъртък, отец Чиликов ще участва в дискусия за милосърдието и социалната роля на Българската православна църква. Събитието е организирано от платформата за благотворителност и социална дейност „Милостив", като ще се проведе в сградата на Софийската духовна семинария и на него ще присъства Ловчанският митрополит Гавриил.

„Да се прави милосърдие е трудно както за невярващия, така и за вярващия човек. Вярата предразполага, защото самият Христос е казал да бъдем милосърдни. Съвременният българин трябва да направи усилие, да направи стъпка към Бога с милосърдието. По-бедни сме духом, съвременният човек е засипван повече от грижите за материалното, от своето самолюбие. Хиляди просяци срещаме по улиците, но не винаги искаме да дадем. Знаем за толкова много нуждаещи се бедни, недъгави, инвалиди, които държавата, а и църквата ги е изоставила", добави отец Чиликов.

По думите му призвание на църквата е не само да се грижи за душата на човека, но и за тялото: „Някога не е било така. Още от създаването на църквата тя се е отличавала със значително по-широка социална дейност. В България църквата не е критерий за това, което е православната църква в света, защото в Гърция, Русия, Румъния, Сърбия - навсякъде църквата там се отличава и с обширна социална дейност. В България няма развита социална дейност, няма социална платформа и няма изработена дори програма, по която да се движи".

Отец Стоян Чиликов каза, че не трябва да има очаквания само към църквата: „Аз имам очаквания към всеки един българин, към всеки един човек. Това милосърдие да не е само показност по време на празниците. И милосърдие не само в материален смисъл, милосърдие и в духовен, защото добрата дума, усмивката понякога са оценявани много повече. Ние ги подминаваме просяците на улицата, но можем да им се усмихнем или да спрем да поговорим с тях".